Події

Рада ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій стосовно РФ

Рада ЄС затвердила 14-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів у відповідь на російську агресію проти України.

Відповідне рішення було ухвалено в понеділок, повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Ці санкції "завдадуть подальшого удару по режиму Путіна й тих, хто підтримує його незаконну, неспровоковану і невиправдану агресивну війну проти України".

Коментуючи це рішення, Високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сказав: "Наші санкції вже значно послабили російську економіку й завадили Путіну здійснити свої плани зі знищення України, хоча він усе ще продовжує незаконну агресію проти мирного населення і цивільної інфраструктури. 14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, включно із зусиллями з обходу заходів ЄС".

У Раді ЄС зазначили, що ці заходи спрямовані на те, щоб "націлитися на такі цінні сектори російської економіки, як енергетика, фінанси й торгівля та ще більше ускладнити обхід санкцій ЄС".

Зокрема, 14-й пакет санкцій включає обмежувальні заходи стосовно ще 116 фізичних і юридичних осіб, відповідальних "за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України".

У галузі енергетики передбачаються заходи, спрямовані на те, щоб "гарантувати, що потужності ЄС не використовуються для перевалювання російського скрапленого природного газу (СПГ) у треті країни й у такий спосбі знизити значні доходи, які Росія отримує від продажу і транспортування СПГ".

ЄС також заборонить послуги з перевантаження російського СПГ на території ЄС з метою перевалочних операцій у треті країни. "Це охоплює як перевалку з судна на судно, так і перевалку з судна на берег, а також перевантажувальні операції і не впливає на імпорт, а тільки на реекспорт у треті країни через ЄС. Європейська Комісія стежитиме за виконанням і розвитком цього рішення і за необхідності може запропонувати заходи для пом'якшення наслідків", - деталізується у пресрелізі.

Також ЄС заборонить нові інвестиції та надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проєктів СПГ, таких як "Арктик СПГ 2" і "Мурманськ СПГ". Запроваджуються обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, не підключені до системи природного газу.

З метою запобігання обходу санкцій ЄС "озброюється додатковими інструментами". "Насамперед материнські компанії ЄС повинні будуть докласти всіх зусиль, щоб їхні дочірні компанії в третіх країнах не брали участі в будь-якій діяльності, що призводить до результату, якому санкції покликані запобігти.

По-друге, щоб допомогти протидіяти реекспорту бойових товарів, виявлених в Україні або таких, що мають вирішальне значення для розвитку російських військових систем, було вирішено, що операторам ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, необхідно буде впровадити механізми комплексної перевірки, які дадуть змогу ідентифікувати, а також оцінити ризики реекспорту в Росію та їх пом'якшення".

Крім того, "оператори ЄС, які передають промислові ноу-хау для виробництва бойових товарів комерційним партнерам із третіх країн, тепер повинні будуть включати в контракти положення, які гарантують, що такі ноу-хау не використовуватимуться для товарів, призначених для Росії".

У сфері фінансів Рада постановила "оголосити поза законом використання "Системи передачі фінансових повідомлень" (СПФП) - спеціалізований сервіс фінансових повідомлень, розроблений Центральним банком Росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів". "Організаціям ЄС, які працюють за межами Росії, буде заборонено підключатися до СПФП або еквівалентних спеціалізованих служб обміну фінансовими повідомленнями. Крім того, операторам ЄС буде заборонено здійснювати операції зі спеціально котируваними організаціями з використанням СПФП за межами Росії", - деталізується в пресрелізі.

Також Рада запроваджує заборону на транзакції з цільовими кредитно-фінансовими установами та постачальниками криптоактивів, створеними за межами ЄС, "коли ці організації сприяють операціям, які підтримують оборонно-промислову базу Росії за допомогою експорту, постачань, продажу, передання або транспортування в Росію товарів і технологій подвійного призначення, чутливих товарів, бойових товарів, вогнепальної зброї та боєприпасів".

Уперше ЄС затвердив захід, спрямований проти конкретних суден, що беруть участь у війні Росії проти України, на які поширюється заборона на доступ до портів і заборона на надання послуг. "Ці судна можуть бути використані з різних причин, наприклад для перевезення військової техніки для Росії, перевезення вкраденого українського зерна і підтримки розвитку російського енергетичного сектору, приміром, за допомогою перевезення компонентів СПГ або перевалки СПГ.

Цей захід також націлений на танкери, що входять до тіньового флоту Путіна, які обходять обмеження ЄС і Коаліції з обмеження цін, водночас застосовуючи шахрайські методи доставки, повністю ігноруючи міжнародні стандарти", - ідеться в повідомленні. Так, станом на сьогодні під ці заходи підпали 27 суден.

Крім того, щоб уникнути інших форм обходу, Рада вирішила розширити заборону на польоти в ЄС. "Заборона на посадку, зліт або проліт над територією ЄС також застосовуватиметься до будь-якого повітряного судна, використовуваного для нерегулярного рейсу, а також у тих випадках, коли російська фізична або юридична особа, організація або орган має змогу ефективно визначити місце або час його зльоту або посадки, наприклад, до місця відпочинку або ділової зустрічі. Крім того, експлуатанти повинні надавати будь-яку інформацію, запитану національними компетентними органами держав-членів щодо нерегулярних рейсів, включно з інформацією про власність на літак і, можливо, про пасажирів", - повідомляє Рада ЄС.

Також буде розширено заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом територією ЄС, зокрема транзитом, яка охопить операторів ЄС, що належать на 25% і більше російській фізичній або юридичній особі.

Рада також додала 61 нову організацію до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс у його агресивній війні проти України. На них поширюватимуться більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.

Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати) і беруть участь в обході торговельних обмежень і закупівлях чутливих товарів, які використовуються, наприклад, у виробництві дронів.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених предметів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, додаючи певні верстати та певні "всюдиходи".

ЄС також запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють, зокрема, зміцненню промислового потенціалу Росії (наприклад хімікатів, включно з марганцевими рудами та сполуками рідкісноземельних елементів, пластмасами, землерийними машинами, моніторами та електрообладнанням), а також подальші обмеження на імпорт гелію з Росії, який є джерелом значних доходів режиму.

Рада ЄС повідомляє, що Ліхтенштейн додано до списку країн-партнерів, які застосовують комплекс обмежувальних заходів на імпорт заліза і сталі з Росії, а також комплекс заходів з контролю імпорту, по суті еквівалентних заходам ЄС.

Крім того, з огляду на спроби Росії втрутитися в демократичні процеси в ЄС і підірвати його демократичні засади, зокрема за допомогою кампаній впливу і пропаганди дезінформації, Рада ухвалила, що політичним партіям і фондам, неурядовим організаціям, включно з аналітичними центрами, або постачальникам медіапослуг у ЄС більше не буде дозволено отримувати фінансування, яке надходить від російської держави та її довірених осіб. "Відповідно до Хартії основних прав узгоджені сьогодні заходи не перешкоджатимуть постачальникам медіапослуг та їхнім працівникам провадити іншу діяльність у ЄС, таку як дослідження та інтерв'ю", - уточнюється у пресрелізі.

Пакет також охоплює заходи, що дають змогу операторам ЄС вимагати компенсації за шкоду, заподіяну російськими компаніями внаслідок запровадження санкцій та експропріації. Він також створює інструмент для складання списку компаній, яким заборонено угоди за втручання в арбітражну і судову компетенцію.

Крім того, ухвалений пакет накладе обмеження на приймання заявок на реєстрацію в ЄС деяких прав інтелектуальної власності від російських громадян і компаній, щоб компенсувати дії російського уряду і судів, які незаконно позбавляють власників прав інтелектуальної власності ЄС їхнього захисту в Росії.

"Нарешті, буде заборонено купувати, ввозити, передавати або вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового або релігійного значення, якщо є обґрунтовані підстави підозрювати, що ці товари були незаконно вивезені з України", - повідомляє Рада ЄС.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ