Події

Генштаб ЗСУ: Сили оборони України зупинили російські війська на харківському напрямку

Сили оборони України зупинили російські війська на харківському напрямку та проводять контрнаступальні дії, на покровському і курахівському напрямках противник має тактичний успіх, заявив представник Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України полковник Ігор Прохоренко.

"Обстановка складна. Сили оборони продовжують оборонятися на сході та півдні нашої держави, завдають вогневого ураження противнику. Основні дії відбуваються на Харківщині, Донеччині. Щодо харківського напрямку - противник веде наступальні операції з метою створення буферної зони. Наразі ворог зупинений, ситуація контрольована, проводяться контрнаступальні дії", - сказав Прохоренко на брифінгу в Києві в п'ятницю.

За його словами, окупанти проводять наступальні дії також на сході Харківщини, планують зі сходу обійти місто Куп'янськ, але успіху не мають. Він також зазначив, що жорсткі бойові дії тривають практично вздовж усієї лінії фронту. "Сили оборони завдають загарбнику важких втрат, активно працює наша артилерія, безпілотні системи, задіюється авіація", - сказав він.

Коментуючи ситуацію на Сумщині та Чернігівщині, він сказав, що вона контрольована. Прохоренко констатував, що ворог накопичує війська на території РФ, щоденно завдає по прикордонних населених пунктах авіаційних і артилерійських ударів, застосовує БПЛА, намагається знищити об'єкти критичної інфраструктури, атакує ракетами та "Шахедами".

"У прикордонних районах РФ утримує певне угруповання сил, яке проводить сковувальні дії з метою недопущення перекидання наших підрозділів на інші загрозливі напрямки. Також проводить дії з нарощування зазначеного угруповання", - повідомив Прохоренко.

"Сили оборони знають про плани ворога та роблять усе, щоб їх зірвати. Вживаються заходи щодо виділення резервів і засобів вогневого ураження з метою перехоплення ініціативи на полі бою", - сказав він.

На куп'янському напрямку ворог веде наступальні штурмові дії, мета - вихід на м. Куп'янськ, блокування його зі сходу. В Генштабі зазначили, що на сьогодні противник там успіху не має. На лиманському та сіверському напрямках росіяни намагаються прорвати українську оборону, ведуть наступальні штурмові дії в напрямку Лимана та Слов'янська, зазнають великих втрат, успіхів не мають.

Також у Генштабі заявили, що на краматорському напрямку точаться жорстокі бої, де противник веде наступальні штурмові дії на захід від і на південь від Бахмута, намагається вийти на східні околиці Часового Яру. Успіху ворог не має. Говорячи про ситуацію в районі Кліщіївки та Андріївки, Прохоренко також заявив, що ворог там успіху не має.

Прохоренко зазначив, що Покровський і Курахівський напрямки на сьогодні - два найгарячіші, противник має тактичний успіх. "Там тривають запеклі бої, противник проводить наступальні штурмові дії і вдень, і вночі, застосовуючи дуже велику кількість особового складу, підтримуваного важким озброєнням. На сьогодні там противник має тактичний успіх, ми маємо там втрати деяких позицій, але в оперативному плані противник там успіху не має", - заявив він.

У Генштабі наголосили, що Сили оборони України непохитно тримають там певні рубежі та позиції.

"На півдні, на времівському напрямку, в районі Старомайорська ворог веде наступальні дії, намагається відновити втрачене становище, безуспішно", - зазначив Прохоренко. У районі Роботиного росіяни намагаються витіснити українські підрозділи. На придніпровському напрямку, де українські сили утримують плацдарм на лівому березі Дніпра, ворог щодня веде штурмові дії, успіху не має, заявили в Генштабі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ