Події

Переважній більшості українців математика стала в пригоді після школи - опитування КМІС

Кожен дев'ятий українець (11%) заявляє, що йому не знадобилося вивчення математики після закінчення середньої школи, водночас 89% зазначили, що тією чи іншою мірою вона була потрібна, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 29 вересня до 9 жовтня.

"Три головні випадки застосування математики - при взаємодії із банками, отриманні кредиту, сплаті послуг тощо (71%), використання у повсякденному житті (70%) і вплив на мислення (68% респондентів вважають, що математика сприяла розвитку їхнього логічного мислення), різниця між цими трьома пунктами незначуща. Два інших випадки застосування математики - допомога дітям у навчанні (61%) і для подальшого навчання у виші (55%). І, нарешті, 48% опитаних безпосередньо використовують математику у своїй роботі", - ідеться в пресрелізі.

Стать, вік, регіон проживання практично не впливають на відповіді, тип проживання теж майже не впливає (у селі математика потрібна 87%, у місті - 91%). Суттєвий вплив має лише освіта (серед тих, хто має освіту, нижчу за середню або середню, математику використовували 74%, серед тих, хто має середню спеціальну освіту (технікум тощо) - таких було 87%, а серед тих, хто має вищу освіту, - 94%).

На запитання, чи варто збільшити, зменшити, чи залишити як зараз кількість годин на вивчення математики в школі, більшість (51%) висловилися за те, щоб залишити все як зараз, а 25% не змогли визначитися з відповіддю. 19% опитаних вважають, що потрібно збільшувати кількість годин на математику, і лише 6% - що потрібно зменшувати.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) серед 1010 повнолітніх респондентів з усіх підконтрольних регіонів України. Формально статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,4% для близько 50% і 1,5% для показників близько 5%, але в умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення. Отримані результати зберігають високу репрезентативність.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ