Події

Столтенберг: В Україні немає військ НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг знову наголошує, що в Україні немає ані інструкторів, ані військових підрозділів сил Альянсу.

Як відомо, один із наративів російської пропаганди полягає в тому, що нібито в Україні воюють війська НАТО.

Столтенберг у п'ятницю у Брюсселі на пресконференції зазначив, що для управління просунутими системами протиповітряної оборони, як і артилерії, які Україні постачають союзники, українські військові проходять підготовку безпосередньо в країнах-членах альянсу. Як приклад він навів постачання просунутих систем протиповітряної оборони HIMARS.

"І коли потрібен фахівець, щоб керувати цією системою, чи то системою протиповітряної оборони, чи артилерійською системою, українці отримують підготовку в країні НАТО. Але співробітники НАТО не проводять жодної роботи на території України. Це підкреслює те, що НАТО не є стороною конфлікту – у нас немає військ на місцях, але союзники НАТО допомагають Україні здійснювати самооборону", - пояснив він.

Генсек деталізував, що таким чином союзники можуть гарантувати, що українці "можуть керувати сучасними системами без того, щоб розміщувати персонал НАТО в Україні".

Столтенберг також вважає, що питання надання Україні систем ППО, як це нещодавно обговорювала Польща, зокрема передання належних Німеччині Patriot, є компетенцією конкретної держави.

"Конкретні рішення щодо конкретних систем – це національні рішення", – пояснив генсек.

Крім того він повідомив, що союзники продовжують нарощувати виробничі потужності воєнно-промислового комплексу.

"Частково ми змогли збільшити виробництво в країнах союзників, виробляючи обладнання часів радянського союзу та боєприпаси того часу, що вкрай терміново, оскільки Україна має артилерію радянського зразка, і їм потрібні боєприпаси та запасні частини. Союзники у східній частині альянсу мають це виробництво, і вони збільшили виробництво", - розповів Столтенберг.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ