Події

Більшість українців не вірить у конфлікт між політичним і військовим керівництвом України – опитування КМІС

Більшість українців позитивно оцінюють єдність керівництва України та мету перемогти у війні, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 7-13 вересня.

У наявність серйозних конфліктів між політичним і військовим керівництвом вірять лише 14% респондентів, а 71% респондентів вважають, що військове та політичне керівництво діє злагоджено зі спільною метою перемогти.

Більше поширений наратив, що керівництво не приділяє належної уваги захисникам України, в який вірять 24% респондентів. Більшість – 60% – вважають, що керівництво в міру можливості проявляє належну увагу до захисників.

Найбільше респондентів вірять у наратив, що чиновники наживаються на війні та розкрадають західну зброю (29%), однак і в цьому випадку набагато більше тих, хто вважає, що зброя не розкрадається, а використовується захисниками України (51%).

Лише 5% українців переконані, що влада готова й може піти на неприйнятні для України компроміси з РФ, а 87% українців вважають, що влада України ніколи не піде на це.

Також лише 15% українців вірять, що Захід втомлюється від України та хоче, щоб Україна проводила переговори з РФ. Водночас 73% українців вважають, що Захід продовжує надавати підтримку Україні й очікує на завершення війни на прийнятних для України умовах.

"У всіх регіонах і серед усіх лінгво-етнічних категорій більшість позитивно оцінюють єдність і відданість військово-політичного керівництва перемозі у війні", - наголошується в пресрелізі.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 2000 респондентів з усіх підконтрольних Україні до 24 лютого регіонів. Опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Статистична похибка вибірки за звичайних обставин (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, та 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення, проте отримані результати зберігають високу репрезентативність.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ