Події

Директорка української Amnesty International Покальчук заявила про звільнення з посади

Директорка української Amnesty International Оксана Покальчук звільняється з посади у зв'язку зі скандальним звітом організації про Збройні сили України.

"Я звільняюся з Amnesty International в Україні... Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єра. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників. І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю. Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємося, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться", - написала Покальчук у своєму фейсбуці ввечері в п'ятницю.

Вона зазначила, що в таких важливих звітах не може не бути даних про другу сторону війни, зокрема про те, хто розпочав цю війну, – Росія.

В українському офісі також зазначають, що пресреліз, який організація випустила 4 серпня, має як мінімум вивчити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

Зазначається, що представники Amnesty International нарешті звернулися до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь: "У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів".

На думку Покальчук, це дослідження стало інструментом російської пропаганди. "За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації. Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто. Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух. На додачу до відсутності належної реакції відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей пресреліз. Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлися ціннісно. Тому я прийняла рішення залишити організацію", - резюмувала вона.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ