Події

Україна заслуговує на статус кандидата в члени ЄС – глава ЄП та президент Латвії

Україна як країна, що поділяє фундаментальні принципи, на яких стоїть Євросоюз, і яка бореться за них, заслуговує на надання їй статусу кандидата в члени ЄС, заявила голова Європарламенту Роберта Мецола.

"Чому знову нам треба ховатися десятиліттями за різними законами? Це просто питання політичної волі", – сказала вона в середу на організованому Фондом Пінчука Українському сніданку в Давосі, де відбувається Всесвітній економічний форум.

Президент Латвії Егілс Левітс також підтримав позицію, що надання Україні статусу кандидата в ЄС є політичним рішенням, і ЄС має це зробити.

"Якщо серйозно ставитися до наших принципів, то немає жодних підстав сказати, що Україна не належить до Європи. Тоді залишаються технічні питання, як це зробити. Статус країни-кандидата – це відправна точка, і ми маємо надати такий статус Україні. Думаю, це реально, це можливо, і це в наших інтересах", – наголосив він.

Як повідомлялося, напередодні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оцінив шанси України стати кандидатом у члени ЄС як "не дуже високі". Водночас у Києві розраховують, що цей статус буде надано вже в червні цього року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ