Події

ВР запропонували дозволити командирам застосовувати зброю для запобігання кримінальному правопорушенню в бойовій обстановці

Парламентський комітет з питань національної оборони пропонує Верховній Раді внести зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, дозволивши в бойовій обстановці командиру застосовувати зброю для запобігання кримінальному правопорушенню, зокрема самовільному залишенню бойових позицій.

"За результатами обговорення комітет рекомендує Верховній Раді проєкт закону про внесення зміни до статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних сил України щодо забезпечення можливості припинення кримінальних правопорушень… включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому", - йдеться у висновку профільного комітету, оприлюдненому на сайті парламенту.

Відповідно до законопроєкту, у бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю чи віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення.

Як зазначено в пояснювальній записці, під ознаки кримінального правопорушення підпадають правопорушення, пов'язані "з непокорою, опором чи погрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань" в умовах воєнного стану чи бойовій обстановці.

"Законопроєкт визначає законодавче підґрунтя для реалізації можливостей припиняти кримінальне правопорушення… з метою затримання такого військовослужбовця", - йдеться в пояснювальній записці.

Авторами законопроєкту є заступник голови комітету з питань національної оборони Мар'яна Безугла, народні депутати Георгій Мазурашу та Олександр Федієнко (усі – фракція "Слуга народу").

У чинному законі визначено, що в бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю або віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення, при цьому не завдаючи смерті військовослужбовцю.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ