Події

Україна перемогла у "Євробаченні-2022"

Український гурт Kalush Orchestra переміг у Міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2022" у Турині (Італія).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у ніч проти 15 травня в італійському Турині пройшов фінал пісенного конкурсу "Євробачення-2022".

Український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania за результатами голосування національних журі країн-учасниць розмістився на 4 місці. Найвищий бал 12 Україні поставило журі у Польщі, Молдові, Латвії, Румунії та Литві, а 10 балів Україна отримала від Німеччини та Ісландії.

Після голосування глядачів Україна перемістилася на перше місце і виграла конкурс.

До п'ятірки фіналістів також увійшли: Велика Британія, Швеція, Іспанія та Сербія

Загалом у фіналі конкурсу брали участь виконавці від 25 країн: Чехія: We Are Domi – "Lights Off"; Румунія: WRS - "Llámame"; Португалія: MARO - "Saudade Saudade"; Фінляндія: The Rasmus – "Jezebel"; Швейцарія: Marius Bear – "Boys Do Cry"; Франція: Alvan & Ahez - Fulenn; Норвегія: Subwoolfer – "Give That Wolf A Banana"; Вірменія: Rosa Linn - "Snap"; Італія: Mahmood & Blanco – Brividi; Іспанія: Chanel - SloMo; Нідерланди: S10 – "De Diepte"; Україна: Kalush Orchestra – "Stefania"; Німеччина: Malik Harris - Rockstars; Литва: Monika Liu - "Sentimentai"; Азербайджан: Nadir Rustamli - "Fade To Black"; Бельгія: Jérémie Makiese - "Miss You"; Греція: Amanda Georgiadi Tenfjord – "Die Together"; Ісландія: Systur - "Með Hækkandi Sól"; Молдова: Zdob şi Zdub & Frații Advahov - "Trenulețul"; Швеція: Cornelia Jakobs – "Hold Me Closer"; Австралія: Sheldon Riley - "Not The Same"; Великобританія: Sam Ryder - SPACE MAN; Польща: Ochman – "River"; Сербія: Konstrakta - "In Corpore Sano"; Естонія: STEFAN – "Hope".

Як повідомлялося, 12 лютого у Києві відбувся національний фінал відбору на "Євробачення-2022". За результатами конкурсу було визначено, що в 2022 році від України на міжнародному пісенному конкурсі виступить виконавиця Аліна Паш із піснею "Тіні забутих предків". Друге місце посів гурт Kalush Orchestra, третє – співак Wellboy. За перемогу у фіналі також боролися Roxolana, Barleben, Michael Soul, Cloudless та Our Atlantic.

Після низки конфліктних ситуацій та скандалів Паш дискваліфікували за надання оргкомітету підробленої довідки від Держприкордонслужби. У зв'язку з цим було вирішено, що гурт Kalush Orchestra представлятиме Україну на конкурсі.

Україна дебютувала на "Євробачення" у 2003 році, а вже у 2004 році українська співачка Руслана з піснею "Wild Dances" перемогла у конкурсі принесла країні право провести "Євробачення" в Україні. На "Євробаченні-2005" у Києві Україну представив гурт "Грінджоли" з піснею "Разом нас багато".

У 2016 році, після річної паузи, Україну на конкурсі представляла співачка Джамала з піснею "1944", яка стала переможницею та знову принесла країні право провести "Євробачення" у себе. У 2017 році на "Євробаченні" в Києві Україну представив гурт "O.Torvald" з піснею "Time".

У 2019 році Україна не брала участі у конкурсі у зв'язку із громадською критикою співачки Maruv через її виступ у РФ. Національна громадська телерадіокомпанія та переможниця Національного відбору-2019 відмовилися підписувати контракт.

У 2020 році "Євробачення" не проводилося у звичному конкурсному форматі через пандемію COVID-19.

У 2021 році на "Євробаченні" Україну представляла електро-фолк-група Go_A, яка посіла п'яте місце у фіналі конкурсу.

Загалом до 2022 року Україна 16 разів брала участь у пісенному конкурсі "Євробачення" та двічі перемагала. Ще 5 разів Україна потрапляла до п'ятірки фіналістів: Вєрка Сердючка (2-е місце), Ані Лорак (2-ге), Злата Огнєвіч (3-є), Міка Ньютон (4-те) та Go_A (5-те).

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ