Події

Правоохоронці повідомили про підозру у держзраді двом колаборантам, призначеним "керівниками" Херсону та області

Українські правоохоронці повідомили про підозру у державній зраді Володимиру Сальдо та Олександру Кобцю, яких російські окупанти призначили "керівниками" Херсонської обласної та міської адміністрацій відповідно, повідомляє пресслужба управління СБУ в Херсонській області.

"За матеріалами Управління Служби безпеки України в Херсонській області оголошено про підозру зрадникам, яких російські окупаційні війська призначили гауляйтерами обласного центру. Зокрема, мова йде про "голову Херсонської обладміністрації" та "голову Херсонської міської адміністрації", - йдеться у повідомленні.

У ньому уточнюється, що після тимчасової окупації Херсону у російських військових виникли труднощі з пошуком та призначенням на керівні посади місцевих колаборантів, оскільки більшість населення має проукраїнську позицію та розуміє абсолютну незаконність перебування у м. Херсоні окупаційних військ.

"У зв’язку з цим російським спецслужбам довелося "діставати" з кишені свою агентуру, яка не має жодного авторитету серед херсонців і єдине, що пов’язує її з обласним центром, – це колишній досвід роботи в різних структурах міста та області", - зазначають у спецслужбі.

Там наголошують, що такою особою виявився житель м. Києва, який до 1991 року жив у Херсоні. Саме його російські окупаційні війська 26 квітня 2022 року оголосили "керівником міської адміністрації".

"Цього ж дня окупанти призначили "керівником Херсонської обласної адміністрації" ексочільника Херсону з проросійськими поглядами. З початку повномасштабної війни він підтримав російську окупацію Херсону та очолив так званий комітет порятунку за мир і порядок. Крім того, організовував мітинги на підтримку російської окупації", - повідомляють у СБУ.

У спецслужбі додають, що за вчинене фігурантам у межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 111 ККУ ("державна зрада"), за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури, оголошено про підозру у державній зраді.

"Зрадників очікує покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна", - підсумували у спецслужбі.

Як повідомлялося, 25 квітня голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута повідомив, що російські окупанти захопили приміщення Херсонської міськради та зняли прапор України, а потім разом із місцевими колабораціоністами на спеціальному засіданні представили незаконних т.зв. керівників Херсонської обласної та міської адміністрацій Володимира Сальдо та Олександра Кобця відповідно.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ