Події

Ірландія виступає за включення ембарго на нафту до шостого пакету санкцій проти РФ - глава МЗС

Ірландія виступає за включення ембарго на нафту до шостого пакету санкцій проти РФ, повідомив міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні.

"Ми твердо захищаємо максималістський підхід у контексті санкцій проти Росії, як стримувальний фактор проти продовження цієї війни. І ми вважаємо, що маємо виходити за рамки того, що було колективно узгоджено ЄС - включити нафтове ембарго до шостого пакету санкцій", - сказав Ковні на брифінгу з міністром іноземних України Дмитром Кулебою у Києві у четвер.

Він зазначив, що Ірландія виділила понад EUR20 млн гуманітарної допомоги Україні та виділить EUR33 млн військової допомоги Збройним силам України.

"Незважаючи на те, що Ірландія є військово нейтральною країною, я хочу чітко заявити, що ми не нейтральні щодо цієї війни або цього конфлікту, і ми також не нейтральні щодо майбутнього вашої країни. За сім тижнів Ірландія виділила понад EUR20 млн гуманітарної допомоги Україні, ми внесли і взяли зобов'язання щодо EUR33 млн військової допомоги вашим Збройним силам через Європейський механізм миру", - зазначив Ковні.

За його словами, внесок Ірландії фокусується не лише на зброї, а й на такій військовій допомозі, як бронежилети, медичні постачання, паливо та інше військове обладнання.

Ковні також заявив, що Ірландія виступає за те, щоб вступ України до ЄС стався якнайшвидше.

"Ми знаємо, що Україна мріє про інше майбутнє: майбутнє, яке засноване на демократії, різноманітності, стабільності та економічних можливостях. І ми вважаємо, що все це можна досягти через повне членство в ЄС. І ми рішуче вас підтримуватимемо, щоб забезпечити, щоб ваша подорож до членства в ЄС відбулася якнайшвидше", - запевнив він.

Глава МЗС наголосив, що привіз із собою сильний меседж солідарності не лише від ірландського уряду, а також від ірландського народу.

"Я також хочу принести співчуття. Ми ще не знаємо, скільки українських громадян втратили свої життя через цю російську агресію, але ми знаємо, що їх багато. І ми знаємо, що жорстокість і насильство не лише проти українських солдатів, а й проти українського мирного населення, жінок та дітей, ймовірно, будуть визначені як воєнній злочини у майбутньому", - сказав Ковні.

Він також повідомив, що приблизно 23 тис. українців приїхали до Ірландії у зв'язку із війною РФ проти України.

Ковні став першим міністром закордонних справ, який відвідав Київ у воєнний час.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ