Події

Рада ЄС розглянула питання продовольчої безпеки на фоні воєнних дій в Україні

Серед держав-членів ЄС є консенсус, що Євросоюз має бути в змозі сам задовольняти власні потреби у продовольстві та надавати допомогу країнам, які її потребують, заявив міністр сільського господарства Франції Жюльєн Денорманді.

"Європа має забезпечувати свою власну продовольчу незалежність, але також брати на себе роль годувальниці щодо низки країн-партнерів, зокрема на Африканському континенті", - сказав на пресконференції в четвер увечері головуючий у Раді ЄС із сільського господарства французький міністр після засідання цієї ради.

Він закликав не забувати, що Росія, яка веде воєнні дії в Україні, у міжнародному плані використовує "пшеничну геополітику" за рахунок залежності деяких країн від російського експорту зернових, зокрема пшениці. "І Європа має змінити свою позицію з цього питання, як про це заявили глави держав та урядів країн Європейського Союзу, коли вони кілька тижнів тому збиралися у Версалі", - пояснив Денорманді.

Член Європейської комісії (ЄК) із сільського господарства Януш Войцеховський, який брав участь у пресконференції, у свою чергу, сказав, що ЄК докладає величезних зусиль для забезпечення продовольчої безпеки Європейського Союзу.

"Потрібно домогтися того, щоб війна в Україні мала для нас можливі найменші наслідки у продовольчому плані. Наразі немає ризиків для європейської продовольчої безпеки. Очевидно, що проблемою залишається зростання цін, оскільки дорожчають витрати на виробництво. І ми намагаємося допомогти агровиробникам", – зазначив єврокомісар.

"Єврокомісія усвідомлює важливість продовольчої безпеки. У Раді з сільського господарства також є розуміння ролі продовольчої безпеки в ситуації війни... коли вона стає такою ж важливою, як військова та енергетична безпека. Ми робимо все можливе на цьому фронті", - резюмував член ЄК.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ