Події

20 березня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 25 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 25 RUSSIAN AGRESSION

20 березня День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі, Міжнародний день астрології та Міжнародний день щастя. Ще сьогодні Новруз, Міжнародний день французької мови та Міжнародний день без м'яса. В Україні – День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення. В Тунісі День незалежності, а в Японії О-ханамі – фестиваль цвітіння та милування сакурою. У православному календарі святкування ікони Божої Матері "Споручниця грішних" та день святителя Павла. У народному календарі – Павло Капельник.

День Землі

У світі 20 березня, з ініціативи ООН, відзначається День Землі. Втім, у календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – сьогодні він приурочений до Дня весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

Дату 20 березня обрали та офіційно затвердили в 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку.

Засновником цього Дня вважається відомий американський громадський діяч Джон Мортон, який у 1840-х роках розгорнув кампанію з висадження дерев і кущів, у рамках програми дбайливого ставлення до довкілля кожного громадянина країни. Ставши секретарем території Небраска, в 1872 він запропонував встановити день, який буде присвячений озелененню.

День весняного рівнодення

Весняне рівнодення — одне з найбільш унікальних явищ природи, суть якого зводиться до того, що в момент рівнодення центр Сонця у своєму видимому русі екліптикою перетинає небесний екватор. 2022 року весняне рівнодення настає 20 березня.

У цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, перебуває в такому положенні до світила, що сонячні промені, які несуть теплову енергію, падають просто на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже дорівнює ночі.

День працівників ЖКГ та побутового обслуговування населення України

Професійне свято День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення відзначається в Україні третьої неділі березня, згідно з Указом Президента № 46/94 від 15 лютого 1994 року в редакції Указу Президента № 385/95 від 19 травня 1995 року.

Сучасне життя важко уявити без стабільної цілодобової роботи цих функціональних служб. Працівники галузі в Україні невтомно дбають, щоб у будинках завжди була вода, газ, тепло та світло, щоб тішили око парки та сквери, вулиці та дороги, двори та під'їзди.

Міжнародний день астрології

Міжнародний день астрології, який щорічно відзначається вченими-астрологами та ентузіастами 20 або 21 березня (іноді 19 березня), проводиться у День весняного рівнодення. Цей день унікального природного явища розпочинає новий астрологічний рік.

У 1993 році західні астрологи запропонували відзначати це свято саме 20 березня — у перший день астрологічного року, коли сонце набуває знак Овна. Цікаво, що у Північній півкулі відзначається День весняного рівнодення, тоді як у Південному – День осіннього рівнодення.

Міжнародний день щастя

У 2012 році ООН своєю резолюцією 66/281 проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя з метою визнати важливість щастя в житті кожної людини та підтримати ідею про те, що прагнення щастя є спільним почуттям для всіх людей нашої планети.

Також, на думку засновників Дня, сьогоднішнє свято має показати, що щастя є однією з основних цілей людства. У зв'язку з цим засновники закликають усі країни спрямувати зусилля на покращення добробуту кожної людини.

Новруз

Весняне новорічне свято рівнодення — Новруз, зародившись у Хорасані (Іран) понад 3000 років тому, майже одночасно з виникненням землеробства, поширилося всіма суміжними країнами. Нині відзначається у дні, на які припадає весняне рівнодення.

Всесвітній день здоров'я ротової порожнини було встановлено за ініціативою Всесвітньої стоматологічної федерації та з 2013 року проводиться 20 березня.

День французької мови відзначається щорічно з 2010 року під егідою ООН з метою відзначення багатомовності та культурної різноманітності.

День незалежності відзначає Туніс на честь проголошення його Республікою 1957 року.

О-ханами - фестиваль цвітіння та милування сакурою в Японії

Період цвітіння сакури не є офіційним святом у Японії. В японському календарі немає національного свята, ні спеціальних святкових чи вихідних, пов'язаних із цим чудовим природним дивом. Але психологічно це, безсумнівно, свято, як для самих японців, так і для численних іноземних туристів.

У дні цвітіння сакури парки, сквери, алеї, а також території буддійских і синтоїстських храмів з квітучою сакурою відвідують і проводять у них час величезна кількість людей. Період цвітіння нетривалий, тому цвітінням сакури милуються і в денний, і у вечірній час.

Церковне свято

20 березня в православній церкві вшановується пам'ять великомученика Феодора Тирона, священномучеників, у Херсонесі єпископів: Василія, Єфрема, Капітона, Євгена, Еферія, Єлпідія та Агафодора, преподобного Павла Препростого, святителя Павла, сповідника, єпископа. Вшановується ікона Божої Матері "Споручниця грішних".

У народному календарі 20 березня, окрім весняного рівнодення, ще шанувався Павло Капельник. Таку назву день отримав тому, що починало активно крапати, з дахів звисали бурульки та текла тала вода. А якщо з дахів зривалися великі пласти снігу та льоду, вважалося, що це падали на землю тяжкі гріхи. Тож у цей день молилися іконі Божої Матері "Споручниця грішних".

Ще цього дня:

1669 – Рада старшин запорізьких козаків визнала протекторат Туреччини над частиною Правобережної України;

1917 – Головою Центральної Ради обрано українського історика Михайла Грушевського;

1969 – У британському консульстві на Гібралтарі зареєстровано шлюб Джона Леннона та Йоко Оно;

2007 – З'явилася комп'ютерна гра S.T.A.L.K.E.R. українського розробника GSC Game World;

2015 – Повне сонячне затемнення, рівнодення та супермісяць відбулися в один день;

2018 – Україна та Катар підписали угоду про безвізовий режим.

Іменини: Анна, Антоніна, Василь, Євген, Євдокія, Катерина, Омелян, Єфрем, Ксенія, Марія, Надія, Микола, Павло.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ