Події

19 березня: Цей день в Україні та у світі

ДЕНЬ 24 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 24 RUSSIAN AGRESSION

Сьогодні, 19 березня, православні християни вшановують пам'ять 42-х мучеників із міста Амморея – Костянтина та інших. А у католиків – Святого Йосипа Обручника (обов'язковий для відвідування Меси день). Окрім того, сьогодні тринадцятий день Великого посту.

Святий Костянтин жив у ІХ столітті. Був воїном. Він залишив священний сан заради захисту рідного міста Аммореї від сарацинів. Разом із 41 захисником Костянтина схопили та доставили до Сирії. Сім років мусульмани намагалися змусити християнських воїнів зректися православ'я та прийняти іслам, але першими здались у цій духовній сутичці. Щоб поразка не виглядала настільки жалюгідною, всіх християн (серед них і Костянтина) стратили. Їхні тіла скинули в річку Євфрат.

19 березня влаштовують спеціальний ритуал витоптування снігу навколо колодязя. Робиться це для того, щоб брудний талий сніг не потрапив у воду, і вона залишалася чистою та смачною. Вважається, що така колодязна вода може обдарувати міцністю духу та здоров'ям.

Інший ритуал, який проводиться 19 березня, пов'язаний із поминанням померлих. Під час вечері їжу спеціально не доїдають. Її залишки висипають у колодязь. Таким чином живі передають гостинець померлим родичам і друзям. За народними прикметами, з колодязя на людей дивляться їхні батьки. Тому біля нього треба поводитись гідно у всі дні.

Сьогодні повертаються додому білі лелеки. Їхнього прильоту дуже чекають. Адже ці птахи символізують початок нового життя, успіх і відродження.

Іменини: Федір, Максим, Костянтин, Аркадій, Ілона, Олена.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ