Події

СБУ: У низці регіонів України виявлено шпигунів та посібників окупанта

Служба безпеки України за минулу добу виявила та затримала російських інформаторів та посібників окупантів в Ужгороді, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській областях та у Києві.

"У Закарпатській області СБУ викрила мешканця так званої ДНР, який шпигував на користь окупанта та публічно заявляв про підтримку агресії РФ. Із початком вторгнення він записав відео для одного з російських телеканалів. Після цього почав "зливати" ворогу інформацію про розташування українських військових у Харкові. Саме по них у подальшому було здійснено артобстріл", - ідеться у повідомленні СБУ в Telegram-каналі.

За інформацією української спецслужби, російський інформатор "заліг" в Ужгороді й чекав на подальші вказівки від ворога, однак був схоплений СБУ.

У Харківській області, як ідеться у повідомленні СБУ, затримано громадянина РФ, який, щоб уникнути кримінальної відповідальності на своїй батьківщині, погодився на співпрацю з ФСБ РФ.

"На момент початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну агент гостював у матері в Києві. ФСБ одразу вийшла з ним на зв'язок і дала вказівку збирати дані про координати блок-постів на ключових магістралях України, кількість особового складу та наявне озброєння", - уточнюють в українській спецслужбі.

Як повідомляють у СБУ, на Донеччині затримано 23-річного місцевого жителя, який збирав і передавав агресору важливу інформацію про сили та засоби ЗСУ і переміщення військової техніки, отримані розвіддані використовувалися окупаційними військами РФ під час планування наступальних і терористичних операцій.

Окрім того, у держзраді підозрюють киянина, завербованого співробітником так званої МДБ ЛНР. "Співробітники спецслужби встановили, що зловмисник передавав куратору дані про колишніх та нинішніх співробітників СБУ та намагався вербувати українців в інтересах РФ", - уточнюється в повідомленні.

СБУ також повідомляє, що житель Дніпра за обіцяні окупантами $75 фотографував блокпости в області та наносив їх на гугл-карти. "Спецназівці СБУ затримали шпигуна під час спроби зняти частину грошей із банківської картки у банкоматі", - йдеться у повідомленні української спецслужби.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ