20:28 07.03.2022

Заяви РФ про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію - МЗС України

2 хв читати

Заяви РФ про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію, заявило Міністерство закордонних справ України.

"Публічні заяви РФ про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію. Україна закликає міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію, щоб змусити її дотримуватись міжнародних зобов'язань, зокрема в рамках Конвенції про заборону біологічної зброї, і не створювати додаткових ризиків безпеки , пов'язаних із біологічними агентами", - йдеться у заяві МЗС України в понеділок.

У МЗС звернули увагу на те, що Міністерство охорони здоров'я України спростувало поширену російськими пропагандистськими ЗМІ інформацію про нібито "екстрене зачищення слідів військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США" та "знищення особливо небезпечних патогенів".

"МОЗ України також зазначив, що на території нашої держави немає американських лабораторій. Усі лабораторні можливості в Україні виконують єдину загальну функцію – індикацію та ідентифікацію збудників інфекційних хвороб, що мають значний епідемічний потенціал та/або міжнародне значення і підпадають під регуляцію відповідно до міжнародних медико-санітарних правил. Міністерство охорони здоров'я України також звернуло увагу на те, що в оприлюднених Росією документах немає згадок про особливо небезпечні біопатогени, розробку яких російські пропагандистські ЗМІ приписують Україні", - пояснили в міністерстві.

У зовнішньополітичному відомстві України наголосили, що збройна агресія РФ значно послабила національну систему біологічного захисту України.

"Зокрема, захопивши українські науково-дослідні установи та практичні установи санітарно-епідеміологічного профілю на території тимчасово окупованого Криму, а також тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Росія свідомо ігнорує вимоги щодо надання інформації про стан та місцезнаходження патогенів, які зберігалися в цих об'єктах і використовувалися при створенні вакцин та у діагностичних цілях для населення України", - зазначається у коментарі.

У МЗС України запевнили, що в умовах збройного вторгнення російських військ, що триває, на українську територію уряд України докладає максимальних зусиль для забезпечення надійного захисту всіх лабораторій на підконтрольних територіях.

"У цьому контексті будь-які спроби РФ захопити біологічні матеріали є вкрай небезпечними і можуть становити загрозу як для безпеки України, так і для безпеки всієї Європи", - повідомили в МЗС.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА