Події

МЗС ФРН: Ліквідація "Меморіалу" суперечить міжнародним зобов'язанням Росії

Ліквідація Верховним судом Росії міжнародного історико-просвітницького товариства "Меморіал" йде врозріз із зобов'язаннями РФ у сфері міжнародного права, наводить позицію МЗС Німеччини у вівторок інформаційний портал RP ONLINE.

"(Судова постанова – ІФ) суперечить міжнародним зобов'язанням щодо захисту основних громадянських прав, під якими підписалась і Росія", - заявила представник відомства.

"Рішення турбує нас (ФРН – ІФ) не в останню чергу тому що воно позбавляє голосів жертв утисків і репресій", - зазначила представник МЗС Німеччини.

Вона нагадала, що "Меморіал" робив внесок у дослідження, документування та запобігання серйозним порушенням прав людини та своєю діяльністю, зокрема, "виражав колективну європейську самосвідомість" щодо боротьби з такими порушеннями.

Верховний суд (ВС) РФ за позовом Генпрокуратури ліквідував у вівторок міжнародне історико-просвітницьке товариство "Меморіал".

У листопаді стало відомо, що прокуратура має намір вимагати ліквідацію двох структур "Меморіалу". Один позов – про ліквідацію просвітницького товариства "Меморіал" – Генпрокуратура подала до Верховного суду. Другу заяву – про ліквідацію правозахисного центру "Меморіал" – прокуратура Москви направила до Мосміськсуду.

Приводом для звернення до суду, як зазначалося у позові Генпрокуратури, стали неодноразові, грубі порушення "Меморіалом" законів РФ та інших правових актів.

"Меморіал" претензії Генпрокуратури не визнав і наполягав, що законних підстав для ліквідації товариства немає.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ