Події

Календарна реформа з уніфікацією дня святкування Різдва Христового не на часі – предстоятель ПЦУ

Реформа церковного календаря не є актуальною, вона може стати ще одним приводом поділу українців, вважає предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній.

У неділю ввечері в ефірі телеканалу "1+1", відповідаючи на запитання про те, коли українці святкуватимуть Різдво одного дня, митрополит Єпіфаній сказав: "Загалом усі святкуємо 25 грудня, але за різними календарями. Ми святкуємо 7 січня – за традиційним юліанським календарем, інші святкують 25 грудня – за григоріанським календарем.

Він нагадав, що якщо більшість українців бажатимуть реформи церковного календаря, то "церква не буде проти, бо сам календар – це не догма". "Необхідно, щоб українці до цього дозріли... Цифри соціології говорять про протилежне", - сказав предстоятель ПЦУ.

"Ми можемо змінювати не дати - ми не говоримо про перенесення Різдва як такого, - ми говоримо про календарну реформу. І тоді це стосується всього календаря, і тоді вже св. Миколая святкуватимемо не 19 грудня, а 6 грудня", - пояснив він. .

"Хотілося б, щоб упродовж наступних десяти років ми займалися просвітницькою роботою, щоб українці розуміли. Зараз це (реформа церковного календаря – ІФ) не актуально. Нас і так намагається агресор розділити на різному ґрунті, і ми не маємо зараз права поділу ще й на календарі", - підсумував митрополит Епіфаній.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ