Події

Прем'єр-міністр Естонії пропонує посилити санкції проти Лукашенка

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила про необхідність посилення санкцій щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка, якого називає винним в організації міграційної кризи на східному кордоні ЄС.

"Ми прогнозуємо, що тиск Олександра Лукашенка на зовнішній кордон ЄС-НАТО триватиме, тому що білоруський режим не досяг своїх цілей. Негайне застосування нових і більш жорстких санкцій – один із ключів до відбиття гібридної атаки", – цитує Каллас прес-служба уряду Естонії, інформуючи про зустріч естонського прем'єра з польським колегою Матеушем Моравецьким, що відбулася в неділю.

Каллас подякувала Польщі за ефективний захист зовнішніх кордонів ЄС і НАТО і підтвердила, що Естонія допоможе своєму сусідові впоратися з ситуацією як за допомогою дипломатичної підтримки, так і практичною допомогою.

На її думку, "тривала конфронтація відповідає інтересам білоруського режиму, допомагає відвернути увагу від триваючих жорстоких репресій і порушень прав людини в Білорусі". "Наша мета одна: гарантувати безпеку Європи і нашу єдність", - наголосила прем'єр-міністр Естонії.

На її думку, "крім введення ефективних санкцій необхідно продовжувати дипломатичний тиск на країни, громадян яких використовують для проведення гібридної атаки". Прем'єр також вважає важливим допомогти полегшити гуманітарну ситуацію в Білорусі, щоб "люди, що потрапили туди обманним шляхом, могли отримати допомогу від гуманітарних організацій і мали можливість повернутися додому".

"Основна відповідальність тут лежить на режимі Лукашенка. Мінськ повинен надати повний доступ і свободу дій в Білорусі організаціям ООН з надання допомоги", – зазначила Каллас.

Прем'єр-міністри Естонії та Польщі обговорили ситуацію в Україні.

"Ми дуже уважно стежимо за військовими маневрами Росії біля кордонів України. У своїй риториці Росія останнім часом дедалі агресивніше атакує Україну - в наявності бажання ще більше загострити відносини. Мета співпраці союзників - запобігти військовій ескалації", – сказала Каллас.

Прем'єр-міністри підтвердили необхідність посилення оборони і заходів стримування НАТО в усьому регіоні, активізації співпраці в цьому напрямі, повідомила прес-служба уряду Естонії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ