Події

Саакашвілі звинуватив грузинську владу у відході від західного курсу, закликав США ввести санкції проти порушників прав людини

Колишній президент Грузії Михеіл Саакашвілі через своїх адвокатів направив листа міжнародному виданню Politico, в якому розповів про антидемократичну владу Грузії, рекомендував Конгресу США розглянути питання введення санкцій щодо порушників прав людини в республіці.

Екс-президент зазначає, що повернувся до Грузії, щоб врятувати її від антидемократичної, авторитарної влади, але його заарештували з політичних мотивів. На знак протесту він голодував 50 днів.

Саакашвілі стверджує, що правляча партія "Грузинська мрія" взяла під свій контроль судову систему і багато ЗМІ, за допомогою яких проводить сфальсифіковані вибори. На думку екс-президента, чинна грузинська влада "відмовляється від західного курсу і наближає країну до Росії".

"Грузинський народ неодноразово заявляв про бажання вступу країни в НАТО, але замість цього нинішня влада заграє з Іраном і Росією з приводу створення платформи "регіонального співробітництва", що відроджує ідею усунення західного впливу в стратегічному регіоні Південного Кавказу", - пише екс-президент.

У листі Саакашвілі звертається до Адміністрації президента і Конгресу США з проханням захисту демократії і прав людини в Грузії. "Передусім США повинні відкрито засудити грузинський уряд за спроби підірвати демократію в країні, а Конгрес повинен розглянути питання введення санкцій проти порушників прав людини в Грузії відповідно до глобального Закону Магницького", - вважає Саакашвілі.

Він радить адміністрації США скасувати запрошення уряду Грузії відвідати наступний саміт (не уточнює який - ІФ), оскільки таке запрошення посилає "невірний сигнал і ризикує узаконити антидемократичні методи".

Громадянин України Саакашвілі таємно прибув до Грузії 29 вересня. 1 жовтня його затримали в Тбілісі, після чого помістили у в'язницю в місті Руставі, де він оголосив голодування. 8 листопада його без узгодження з родичами і адвокатами перевели з в'язниці в місті Руставі в тюремну лікарню в Тбілісі (район Глдані). 20 листопада Саакашвілі перевели у військовий госпіталь у місті Горі, де він припинив голодування.

У Грузії Саакашвілі проходить у кількох кримінальних справах. Представники грузинської влади неодноразово заявляли, що затримають його одразу, як тільки він перейде кордон. Своє затримання Саакашвілі вважає незаконним, а усі звинувачення сфальсифікованими.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ