Події

У Києві викрили дві схеми шахраїв, які займалися підробкою COVID-сертифікатів

Співробітники Служби безпеки України викрили в Києві дві масштабні схеми виробництва підроблених результатів ПЛР-тестів і COVID-сертифікатів.

Як повідомляє прес-служба СБУ в середу, у зловмисників замовляли не тільки негативні, а й позитивні ПЛР-тести для того, щоб отримати незаконний лікарняний.

"Першу корупційну схему викрили кіберфахівці СБУ. Вони встановили, що один із медичних закладів Києва приймав заявки на ПЛР-тести через анонімний Telegram-бот. Електронні версії результатів розміщували на підробленому сайті зазначеного закладу. Веб-ресурс використовувався для імітування "справжності" підробки: згенерований QR-код на кожній фіктивній довідці містив посилання на її електронну версію на сайті", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що тести генерувалися автоматично за допомогою спеціально розробленого зловмисниками програмного забезпечення.

За оперативними даними СБУ, зазначену схему організував житель Києва у травні цього року.

"Наразі його підробленими документами скористалося понад 9 тисяч осіб, зокрема державні службовці, посадовці комунальних підприємств та працівники медичних закладів", - наголошують у спецслужбі.

Там повідомляють, що під час проведення обшуку за місцем проживання розробника й адміністратора механізму правоохоронці вилучили комп'ютерну техніку та мобільні пристрої, з яких здійснювалося адміністрування, понад 9 тисяч електронних підроблених COVID-документів, чорнові записи з розробки програмного забезпечення.

"У межах кримінального провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо оголошення про підозру організатору схеми. Веб-ресурси й Telegram-бот зловмисника заблоковано, тривають слідчі дії", - зазначають правоохоронці.

У спецслужбі уточнюють, що наразі здійснюються заходи щодо встановлення всіх "клієнтів" протиправного сервісу та притягнення їх до кримінальної відповідальності за використання завідомо підроблених документів COVID-19.

"Друга схема, викрита на Київщині, полягала у підробці COVID-сертифікатів із подальшим внесенням інформації до реєстру eHealth та застосунку "Дія". За кожну псевдовакцинацію ділки отримували грошову винагороду в розмірі 4 тис. грн. Досудове розслідування встановило, що працівники столичного медичного закладу отримували замовлення через посередника, який 2 місяці тому створив Telegram-канал для їх прийому", - повідомляють у СБУ.

Там зазначають, що організатори встигли "підтягнути" в Єдиний портал державних послуг "Дія" понад сто осіб із фальшивими сертифікатами.

Під час обшуків у фігурантів вилучено міжнародні свідоцтва про вакцинацію, банківські картки, чорнові записи з даними осіб, яким робили псевдовакцинацію, та відтиски печаток лікарів.

Вирішується питання про оголошення про підозру фігурантам провадження за фактами виготовлення документів і вчинення несанкціонованих дій з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ