Події

Порошенко закликав негайно розгорнути війська на кордоні з Білоруссю

П'ятий президент України (2014-2019 рр.), лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко вимагає негайно розгорнути війська на кордоні з Білоруссю через міграційну кризу, яка є частиною гібридної агресії, спланованої в Москві, повідомляється на сайті політсили.

"Ситуація погіршується і загострюється на півночі нашої країни, де Москва руками нелегітимного Лукашенка намагається спровокувати збройний конфлікт на кордоні з Польщею. Я хочу наголосити, що штучно організована міграційна криза готувалася заздалегідь. У жовтні Білорусь поінформувала керівництво ЄС про призупинення угоди про реадмісію, тобто про повернення мігрантів між Білоруссю і ЄС. Тоді, коли ще ні про яку міграційну провокацію, дестабілізацію і загострення ситуації на кордоні Білорусі, Польщі і Литви не йшлося", - сказав Порошенко на брифінгу.

За його словами, зусиль МВС, включно з Національною поліцією, Національною гвардією, у ситуації, що склалася, надзвичайно недостатньо. "Наша вимога як опозиційної політичної сили - терміново розгорнути підрозділи ЗСУ вздовж українсько-білоруського кордону", - наголосив Порошенко.

Він висловив упевненість, що ситуація, що склалася, - "це лише частина плану Путіна щодо загострення оперативної обстановки на всьому східному флангу НАТО", і озвучив першочергові кроки, які зробить Україна в цій ситуації.

"Наразі під загрозою атаки перебувають Польща та Литва. І це є достатньою аргументацію для того, щоб ми активізували, і якщо буде треба, використали потенціал українсько-польсько-литовської бригади… Українська влада має терміново задіяти механізми операційної співпраці з FRONTEX - Європейською Агенцією з прикордонної та берегової охорони. Нам необхідно в найкоротші терміни значно посилити захисний потенціал понад 1100 кілометрів українсько-білоруського кордону. А де-факто сьогодні це вже українсько-російський кордон, після здачі білоруського суверенітету Лукашенком", - додав політик.

За його словами, потрібно порушити питання перед керівництвом Європейської комісії та Європейської ради щодо створення спеціальної місії для гарантування безпеки на українсько-білоруському кордоні на кшталт EUBAM. "Це буде і обладнання кордону, і ефективне управління кордоном. І присутність спостерігачів, яка надасть можливість світу знати з незалежних джерел інформацію про випадок загострення цієї ситуації. Оскільки можу передбачити, що ситуація на кордоні між Україною і Білоруссю матиме, на жаль, довготривалий характер, так само як і агресія Росії проти України", - сказав Порошенко.

Він також закликав до подальшого посилення санкцій, не лише персональних, а й секторальних. "Практика показала, що з 2014 року санкції проти Росії ефективні. І ми маємо зробити сценарій, який дасть змогу нам посилити тиск на країни-провокатори та країни-агресори", - сказав політик.

"Ми маємо використовувати це питання для того, щоб було більше рішучості у наших партнерів щодо надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Тому що Україна є надзвичайно вагомим і ефективним елементом європейської та глобальної безпеки", - резюмував Порошенко.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ