Події

Посол Грузії відкликав пропозицію про зустріч із Денісовою через "політичний контекст" заяви МЗС України

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що посол Республіки Грузія в Україні Георгій Закарашвілі відкликав свою пропозицію у проведенні зустрічі з нею через "політичний контекст заяви МЗС України" щодо Міхеіла Саакашвілі і необхідність подальших консультацій з МЗС Грузії.

"Під час зустрічі хотіла одержати пояснення щодо порушення права на життя та медичну допомогу й процесуальних прав громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України Міхеіла Саакашвілі, затриманого 1 жовтня 2021 року та поміщеного до в'язниці на підставі вироків грузинських судів 2018 року та судових проваджень ще у двох справах, які тривають з 2014 року", - написала Денісова у Telegram у вівторок.

Вона нагадала, що Саакашвілі голодує вже 40 днів, а з 6 листопада відмовився від прийому ліків, вітамінів та підтримувальних препаратів. Також консиліум лікарів за результатами медичного огляду 8 листопада засвідчив критичний стан його здоров'я.

"Вчорашні дії грузинської влади щодо примусового переведення Міхеіла до пенітенціарного медичного закладу при установі виконання покарань №18 м. Глдані загострили ситуацію, яка сьогодні загрожує його життю і здоров'ю. Зі слів омбудсмана Грузії, через супротив поміщенню у заклад Міхеілу Саакашвілі завдали тілесних ушкоджень співробітники Спеціальної пенітенціарної служби Грузії. Ув'язнені в установі №18 застосовують словесну агресію та погрозливі вигуки на адресу Міхеіла, які чути в його камері", - розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Денісова звернула увагу на те, що дії грузинської влади та перебування Саакашвілі в таких умовах є порушенням статей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та статті 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

За її словами, медичний заклад при установі виконання покарань №18 м. Глдані не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів та через відсутність необхідного медичного обладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів та лікування. Це підтверджує і омбудсман Грузії, зазначила Денісова.

"Перебування в цьому медичному закладі не відповідає вимогам статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, тому вимагаю невідкладного поміщення Міхеіла Саакашвілі до лікарні, яка облаштована для надання екстрених реанімаційних заходів та відповідає стандартам надання медичної допомоги таким пацієнтам з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів", – зазначила вона.

Денісова також наголосила, що поширення грузинською владою відеоматеріалів про перебування у тюремній камері Саакашвілі без згоди є незаконним втручанням у його особисте право на приватне життя.

"Рішуче засуджую систематичні та грубі порушення прав і свобод громадянина України Міхеіла Саакашвілі посадовими особами Грузії та закликаю іноземні держави та міжнародні правозахисні організації невідкладно відреагувати на такі дії грузинської влади і висловити вимогу відновити його права", - зазначила вона.

Денісова додала, що очікує пояснень надзвичайного і повноважного посла Республіки Грузія в Україні Георгія Закарашвілі як офіційного представника Республіки Грузія щодо фактів катувань, жорстокого поводження та порушення основоположних прав і свобод Саакашвілі грузинською владою.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ