Події

Зеленський у Глазго провів 13 зустрічей, які розширили дипломатичну географію України - Кулеба

Українська делегація провела на кліматичній конференції СOP26 у Глазго (Велика Британія) два насичені дні переговорів, які зміцнили стратегічні партнерства та безпеку України, розширили дипломатичну географію та представили Київ як активного учасника глобальних зусиль щодо змін клімату, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Два дні у Глазго були дуже насиченими. Президент України провів загалом 13 двосторонніх зустрічей та переговорів, на яких йшлося про зміцнення безпеки України, нові можливості співпраці в енергетиці, торгівлі, залучення інвестицій", - зазначив міністр під час спілкування з користувачами соцмережі Facebook у середу.

Глава МЗС наголосив на важливості зустрічей глави держави зі стратегічними партнерами, Генеральним секретарем НАТО, президентом США та канцлером Німеччини.

"Президент на всіх зустрічах приділяв особливу увагу безпеці на Донбасі, яка залишається напруженою через деструктивні дії Росії. Йшлося про те, що ми можемо зробити спільно з партнерами, щоб зупинити Росію і змусити її конструктивно вести себе на переговорах. Окремою темою була енергетична безпека України", - наголосив Кулеба.

Він також відзначив розширення географії дипломатичних контактів: "Ми розширили свій горизонт і вийшли на нові позиції в цих регіонах".

За словами глави МЗС, деякі контакти відбулися вперше в історії двосторонніх відносин, зокрема зустрічі з президентами Анголи та Ліберії.

"Президент у Глазго розширив географію дипломатичних контактів. Вони створюють нові можливості для України, дають змогу ефективніше просувати український експорт, робити серйозні двосторонні проекти та в принципі зміцнювати наші позиції у всьому світі", - уточнив Кулеба.

Він додав, що Україна прибула на конференцію "не з порожніми руками, а з конкретним внеском у зупинення змін клімату".

"Україна виглядала дуже гідно, як активна держава, яка не лише просить про допомогу, а й допомагає тим, хто її потребує. Наша допомога партнерам із подолання пожеж у Туреччині та Греції цього літа яскраво про це свідчить", - резюмував міністр.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ