Події

Плани боснійських сербів сформувати власну армію загрожують цілісності Боснії і Герцеговини - Крістіан Шмідт

Верховний представник міжнародного співтовариства з питань Боснії і Герцеговини Крістіан Шмідт заявив про неминучу небезпеку для цієї країни в разі, якщо боснійські серби насправді реалізують озвучені раніше плани про формування власної армії, пише у вівторок британська The Guardian.

У доповіді, доступ до якої отримало видання, Шмідт висловив думку, що така ситуація становить "загрозу існуванню країни в післявоєнний період (ідеться про громадянську війну в Боснії і Герцеговині 1992-1995 рр. - ІФ)".

"Якщо збройні сили Боснії і Герцеговини розваляться на дві або більше армій, міжнародна присутність там потребуватиме переоцінки. Відсутність відповіді на цю ситуацію поставила б під загрозу Дейтонські угоди (що поклали в 1995 році кінець активним бойовим діям у Боснії і Герцеговині - ІФ), водночас це може позначитися і на регіоні з перспективами подальшого поділу та конфлікту", - зазначив Шмідт.

Наприкінці вересня керівництво боснійських сербів заявило про намір сформувати армію Республіки Сербської (у складі Боснії і Герцеговини).

"Ми відкличемо згоду на формування спільних збройних сил" на голосуванні в скупщині (парламенті) республіки, повідомив тоді місцевим журналістам член президії Боснії і Герцеговини від Республіки Сербської Мілорад Додік.

За його словами, армія може бути сформована "протягом кількох місяців".

"Це рівнозначно відокремленню без фактичного проголошення", - йдеться в доповіді Шмідта. На його думку, дії Додіка підривають мир і стабільність не лише Боснії і Герцеговини, а й усього регіону.

Наразі виконання миротворчої місії в Боснії і Герцеговині лежить на силах ЄС, тоді як у Сараєві формально розміщене і представництво НАТО.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ