Події

Держекоінспекція під час перевірки рудника "Суха Балка" зафіксувала скидання у ставок-накопичувач забруднених шахтних вод

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) в рамках перевірки з використання води рудником "Суха Балка" (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.), що входить до групи DCH Олександра Ярославського, зафіксувала в шахтних водах підприємства хлориди, залізо та нафтопродукти, повідомляється в прес-релізі ДЕІ з посиланням на голову відомства Андрія Мальованого

За його словами, внаслідок перевірки ПрАТ "Суха Балка" Держекоінспекція виявила відсутність запровадження ефективних технологій поводження з шахтними водами.

"Під час позапланової перевірки ПрАТ "Суха Балка", яка проводилась за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, встановлено, що підприємство здійснює відкачування шахтних вод для запобігання затопленню шахт і передає їх у балку Свистунова без належного очищення. У таких стоках містяться хлориди, азот амонійний, зважені речовини, залізо, нафтопродукти, нітрати, нітрити, сульфати, феноли, фосфати, БСК5. Забруднюючі речовини негативно впливають на загальний стан річки Інгулець, яка залишається важливим джерелом питного та господарського водопостачання Криворізького регіону", - зазначив глава відомства.

При цьому він додав, що у ДП "Кривбасшахтозакриття", на балансі якого знаходиться ставок-накопичувач балки Свистунова, відсутній дозвіл на спеціальне водокористування. Тому прийом шахтних вод здійснюється із порушенням.

"Наразі Держекоінспекція готує припис підприємству щодо усунення порушень. ПрАТ "Суха Балка" буде зобов'язане запровадити ефективні технології, щоб знизити рівень їхньої мінералізації перед скиданням у водні об'єкти", - додав Мальований.

Як повідомлялося, ДЕІ в рамках масштабних перевірок щодо використання води підприємствами розпочала обстеження рудника "Суха Балка". При цьому уточнювалося, що на доручення прем'єр-міністра Дениса Шмигаля наразі територіальні органи ДЕІ в усій Україні перевіряють суб'єкти господарювання, які здійснюють водокористування. У фокусі уваги офісу ДЕІ у Кривому Розі – підприємства, які здійснюють скидання шахтних вод, серед них і ПрАТ "Суха Балка".

Рудник "Суха Балка" - одне з провідних підприємств гірничовидобувної галузі України. Добуває залізняк підземним способом. До складу рудника входять шахти "Ювілейна" та ім. Фрунзе. Потужність рудника становить близько 3,1 млн. тонн товарної руди на рік. На копальні працює близько 3 тис. людей.

Рудник постачає руду на Богданівську збагачувально-агломераційну фабрику (БОАФ) ПрАТ "Покровський гірничо-збагачувальний комбінат" (ПГЗК, колишній Орджонікідзевський ГЗК, Дніпропетровська обл.), яка після проведення комплексу підготовчих заходів перейшла на випуск залізорудного агломерату замість марганцевого концентрату, що раніше випускався на цьому ж обладнанні. Після збагачення руди отриманий залізорудний агломерат поставляється на Дніпровський металургійний завод (ДМЗ, раніше – "Євраз-ДМЗ", як і рудник, входить до DCH Steel групи DCH).

За даними НДУ на четвертий квартал 2020 року, Ярославському, який позначений як громадянин Великої Британії та нерезидент України, безпосередньо належить 99,4193% акцій копальні.

Статутний капітал ПрАТ "Суха Балка" складає 41,869 млн. грн., номінал акції - 0,05 грн.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ