Події

Кулеба: МЗС системно працює над тим, щоб РФ відповіла за свої злочини

Україна здобула справді важливу перемогу в Апеляційному суді Амстердама, який постановив повернути в Україну експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі", і Міністерство закордонних справ України системно працює над тим, щоб РФ сповна відповіла за свої дії, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Учора Україна здобула справді важливу перемогу в Апеляційному суді Амстердама. Суд постановив повернути в Україну так зване скіфське золото. Президент України Володимир Зеленський, вітаючи це рішення, заявив, що ми повертаємо своє завжди, повернемо і "скіфське золото", і Крим. Я хочу, щоб усі ми керувалися саме таким підходом, саме таким настроєм. Іноді не все відбувається одразу, але коли наполегливо, системно і якісно працюєш, то все, що хочеш, відбудеться", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

Глава МЗС України наголосив, що це рішення є лише однією з перемог України в юридичній площині. За його словами, рішення стало можливим завдяки довгостроковій, наполегливій роботі дипломатів, юристів МЗС, Міністерства юстиції, Міністерства культури та інформаційної політики України.

"МЗС провадить системну роботу в міжнародних судах. Притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за її злочини в ході агресії проти України - це теж одна з цілей стратегії зовнішньополітичної діяльності нашої держави. Йдеться і про морську справу, і про справу "Україна проти Росії", в якій держава-окупант обвинувачується в тероризмі та порушенні прав людини, і про інші справи... МЗС, у свою чергу, системно працює над тим, щоб ці справи стали нашою перемогою, а Росія понесла повну відповідальність за свої порушення та злочини. Ми не зупинимося, ми навчилися грати вдовгу та вигравати", - наголосив він.

Кулеба також закликав український бізнес активно користуватися міжнародними та іноземними судами для захисту їхніх прав, порушених на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялося, виставку "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама. 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ