Події

ВАКС відмовив скаржникам на закриття справи "Роттердам+"

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у середу відмовила в задоволенні скарг на постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про чергове закриття кримінального провадження у справі "Роттердам+".

"Ухвала може бути оскаржена до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду", - йдеться в повідомленні ВАКС.

Згідно з ним, слідчий суддя ВАКС також закрила провадження за скаргою ГО "Центр протидії корупції" на цю саму постанову прокурора САП.

Повний текст постанови буде оголошено 19 жовтня 2021 року о 16:00 у залі судових засідань у приміщенні ВАКС, уточнюється в релізі.

Як повідомлялося, в квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

САП і НАБУ у 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали слухати в судах.

Справу розслідували з 2017 року. Провадження у цій справі неодноразово зупинялося, воно закривалося і відновлювалося шляхом скасування процесуального рішення про закриття. Рішення прокурора САП про закриття кримінального провадження, щодо якого було подано скарги, є черговим таким рішенням.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ