Події

Венедіктова про інцидент у голови правління Укрексімбанку: Не будемо покривати безумство, продемонстроване співробітниками держбанку, відповідальність неминуча

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявляє, що Офіс генерального прокурора не може і не покриватиме безумство, продемонстроване співробітниками державного банку.

"Хочу невідкладно відреагувати на інцидент, пов'язаний із грубим застосуванням сили стосовно журналістів у офісі державного банку. В цьому питанні немає місць для роздумів - справедливе та ефективне розслідування, підозра, передача в суд, вирок. Ми в Офісі генпрокурора не можемо і не будемо покривати, вибачте, безумство, продемонстроване співробітниками державного банку", - написала Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Вона наголосила, що реакція на вчинок має бути адекватною в нашій державі, і Офіс генпрокурора це доведе. Венедіктова додала, що меморандум, підписаний із медіаорганізаціями, - не просто формальність.

"Перешкоджання журналістам не вичистиш із флешок – відповідальність неминуча. Не змінить суті проблеми і складання повноважень. Прокурори та поліцейські активно працюють над розслідуванням цього просто неприпустимого інциденту", - заявила генпрокурор.

Також Венедіктова повідомила, що вже найближчим часом відбудуться слідчі дії з потерпілим журналістом, і до матеріалів має бути долучений оригінал відновленого відеозапису конфлікту.

"Відповідальним буде повідомлено про підозру. Ми рухаємося швидко й за законом, тому що свобода слова має бути недоторканною цінністю в цій країні", - підсумувала вона.

Раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліція долучила до матеріалів розслідування поширене в інтернеті відео з кабінету голови правління "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера, де зафіксовано протиправні дії стосовно журналістів Радіо "Свобода".

Також прес-служба Укрексімбанку (Київ) повідомила, що голова правління банку Євген Мецгер, який вчинив напад на журналістів програми "Схеми" під час запису інтерв'ю в будівлі банку, написав заяву про складення повноважень на період розслідування інциденту.

У понеділок, 4 жовтня, на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" було вчинено напад під час інтерв'ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером нібито через одне з запитань журналіста. Як стверджує керівник "Схем" Наталія Седлецька, співробітники банку відібрали дві камери, забрали картки, на які здійснювався запис, і видалили записане відео. За інформацією журналістів, увесь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку в його присутності. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео інтерв'ю і самого нападу було видалено.

Поліція Києва повідомила, що за заявою журналістів проводяться необхідні слідчі дії, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Укрексімбанк відкинув звинувачення в порушенні законодавства і, у свою чергу, звинуватив журналістів у провокації та спробі заволодіти банківською таємницею. На думку фінустанови, в діях журналістів містилися ознаки і протиправного заволодіння банківською таємницею, і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації.

Банк заявив, що в цій ситуації розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, котрі регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення.

Мецгер був призначений головою правління банку в березні 2020 року. Головою наглядової ради фінустанови є незалежний член Оляна Гордієнко. Також до наглядової ради входять Дімітрі Шишло (незалежний член), Юрій Буца (представник від Кабінету Міністрів), Юрій Терентьєв (представник від Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики), Сергій Коновець (незалежний член), Домінік Меню (незалежний член) і Ласло Урбан (незалежний член).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 червня 2021 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав третє місце (252,350 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ