Події

Кулеба відкрив у Любліні пам'ятник священику УГКЦ, який загинув у нацистському концтаборі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в понеділок узяв участь в урочистій церемонії відкриття в Любліні (Польща) пам'ятника священномученику, священику Української греко-католицької церкви Омеляну Ковчу, який загинув під час Другої світової війни концтаборі Майданек, повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства.

"Ця пам’ять є важливим уроком людяності. Для МЗС України було справою честі долучитися до цього проекту та стати його частиною. Постать Омеляна Ковча - монументальна для Української держави. Про неї має знати весь світ", - заявив Кулеба на церемонії відкриття пам'ятника.

Кулеба зачитав звернення президента України Володимира Зеленського до учасників церемонії, в якому глава держави наголосив, що фігура батька Омеляна Ковча стала об'єднуючою для українського та польського народів, зразком того, наскільки цінною є взаємопідтримка і взаємоповага, незалежно від національності й віросповідання.

Раніше вдень у межах робочого візиту до Любліна Кулеба взяв участь у церемонії запалення свічок та покладання вінків під мавзолеєм Державного музею в Майданеку, вшанувавши пам'ять жертв нацистського концтабору Майданек.

Священномученик Омелян Ковч (1884-1944) - священик-місіонер, капелан Української галицької армії. Під час Другої світової війни намагався врятувати євреїв західної України від знищення, видавши понад 600 метрик про хрещення, незважаючи на ризики розправи з боку німецької окупаційної адміністрації. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати їх в гетто, за що був заарештований і поміщений у львівську тюрму, а в серпні 1943 року переведений у концтабір Майданек, де продовжував душпастирську діяльність до самої смерті у 1944 році. У 1999 році удостоєний Єврейською радою України звання "Праведник України". У 2001 році був беатифікований Папою Римським Іоанном Павлом ІІ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ