Події

На Черкащині кіберполіція ліквідувала схему виготовлення підроблених COVID-сертифікатів

Співробітники кіберполіції ліквідували схему отримання громадянами міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 без проходження такої процедури, яку організувала в Черкаській області 32-річна лікарка сімейної медицини спільно зі своєю 48-річною знайомою, яка виконувала роль посередниці.

Як повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції України в понеділок, фігурантки в месенджерах пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат, за 5 тис. грн медпрацівниця обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. "Жінка цілеспрямовано робила помилки при внесенні даних клієнтів. У результаті медична довідка не генерувалася в застосунку "Дія", а медпрацівниця видавала паперові COVID-сертифікати, завірені власною печаткою", - йдеться в повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.362 Кримінального кодексу України (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях, вчинені особою, котра має право доступу), санкція якої передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права провадити певну діяльність на строк до трьох років. Триває слідство.

Удома у правопорушниць і в кабінеті лікарки відбулися санкціоновані обшуки, за результатами яких вилучено печатки, копії документів і медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони й оформлені COVID-сертифікати. Наразі правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами фігурантів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ