Події

Російський сенатор Клінцевич і ще 198 членів Російського союзу ветеранів Афганістану нагороджені за окупацію Криму

Список зі 199 представників Російського союзу ветеранів Афганістану (РСВА), які безпосередньо брали участь в операції РФ з окупації українського півострова Крим у 2014 році й у березні того самого року були нагороджені російською владою, оприлюднено на сайті Асоціації реінтеграції Криму.

Як наголошується в повідомленні, чотирьох членів РСВА було нагороджено "Почесною грамотою за приєднання Криму", дев'ять були удостоєні "Подяки президента РФ за приєднання Криму" і 186 представлені до "грамоти президента РФ за приєднання Криму". У списку зазначено імена та паспортні дані нагороджених, зокрема й лідера РСВА, російського сенатора Франца Клінцевича.

"Переконані, що списки викличуть інтерес у представників волонтерської та експертної спільноти, які займається розслідуваннями військових злочинів Росії, а також привернуть увагу компетентних органів інших країн, на території яких фігуранти списків можуть тимчасово або постійно перебувати й зараз", - ідеться в повідомленні.

В Асоціації зазначають, що ще в червні 2014 року в ЗМІ повідомлялося про таємно нагороджених за "кримську кампанію" росіян, частина з яких була причетна до захоплення українських військових частин і адмінбудівель, частина брала участь у масовках під виглядом місцевих жителів, а частина надавала інформаційну підтримку в Москві. Нагороди отримали спершу чиновники, потім члени партій "Єдина Росія" і "Патріоти Росії", а 31 березня - члени РСВА. Трьом представникам РСВА вручили медаль ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня, дев'ятьох нагородили грамотою "Подяка президента РФ", а 186 осіб удостоїлися "Почесної грамоти" з формулюванням "За активну участь у роботі зі зміцнення дружби між народами".

При тому, що укази президента РФ не було опубліковано, нагороджені не приховували своїх нагород, зазначається в публікації. Тоді було подано неповний їх список.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ