Події

У Тегерані заявили про готовність продавати паливо Лівану у разі надходження такого запиту з Бейрута

Іран бажає допомогти Лівану, що зіткнувся з сильною економічною кризою, з поставками палива, якщо відповідний запит надійде з Бейрута, заявив у неділю представник іранського МЗС Саїд Хатібзаде.

"Якщо ліванський уряд хоче купити у нас паливо для вирішення проблем своїх громадян, ми його надамо", - наводять слова Хатібзаде західні ЗМІ.

Він додав, що Тегеран уже продав паливо ліванському бізнесменові, але не уточнив деталі.

Ліван зараз переживає сильну економічну кризу. Спостерігаються перебої з поставками палива і часті відключення електрики, що паралізує роботу лікарень, магазинів, виробничих підприємств, ресторанів. Відключення електропостачання часом триває до 22 годин на добу.

Тим часом, у серпні ліванський шиїтський рух "Хезболла" пообіцяв доставити паливо з Ірану до Лівану, незважаючи на чинні санкції США щодо подібних операцій.

Минулого четверга, нагадують ЗМІ, в Ліван прибув десяток автомобілів-цистерн з іранським паливом, яке потім мало розподілятися через компанію, якою володіє "Хезболла". У відповідь прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що ця поставка не була схвалена урядом країни, і висловив жаль у зв'язку з порушенням суверенітету Лівану.

У свою чергу ізраїльське видання "Джерузалем пост" повідомило з посиланням на сайт з відвантаження нафти TankerTrackers.com, що вже третій танкер з іранським паливом відправився з Ірану для подальшого розподілу в Лівані. Видання нагадує, що вантаж з першого танкера був доставлений в Сирію, а звідти його перевезли автомобілями-цистернами минулого четверга в Ліван.

На початку вересня стало відомо, що влада Сирії дала згоду надати свою територію для транспортування газу і електроенергії в Ліван.

Ліванське видання "Дейлі стар" тоді зазначало, що Ліван розраховує укласти угоди на імпорт газу з Єгипту та електрики з Йорданії, причому поставки повинні здійснюватися за допомогою інфраструктури Сирії.

У серпні в адміністрації президента Лівану повідомили, що США погодилися допомогти Лівану з поставками електроенергії і газу через сирійську територію. Таким чином, зазначало видання "Дейлі стар", Вашингтон зробить виняток з економічних санкцій проти Сирії, що забороняють вести комерційні справи з Дамаском. Ця заборона раніше підірвала попередні спроби Бейрута отримати газ з Єгипту.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ