Події

Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити у другому читанні законопроект про поступове збільшення суми гарантування до 600 тис. грн до 2023 року

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні рекомендував ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про отримання державним Ощадбанком (Київ) статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО, №5542-1), яким пропонується поетапно збільшити суму гарантування до 600 тис. грн із 1 січня 2023 року.

"Сьогодні провели перше після річної перерви засідання комітету. В результаті (...) рекомендували ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект №5542-1, який передбачає отримання Ощадбанком статусу учасника ФГВФО, а також поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування за вкладами до 600 тис. грн", - написав голова комітету Данило Гетманцев у вівторок у Facebook.

Як повідомлялося, голова парламентського комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев спільно з нардепами Іриною Аллахвердієвою, Вікторією Кінзбурською та Юлією Діденко 28 травня зареєстрував законопроект №5542-1.

Згідно з текстом пояснювальної записки, метою законопроекту є вирішення проблеми реструктуризації боргових зобов'язань ФГВФО перед Мінфіном, наближення українського законодавства у сфері функціонування системи гарантування вкладів до законодавства ЄС та досягнення необхідного рівня забезпеченості системи гарантування вкладів фізосіб, покриття прогнозованого обсягу ризиків у банківській системі, збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів.

Як повідомлялося, під час банківської кризи 2014-2017 рр. для своєчасних і повних виплат вкладників майже 90 неплатоспроможних банків України фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та Нацбанку.

Фонд повністю розрахувався з НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн - нараховані відсотки, а також перерахував Мінфіну 19,6 млрд грн, з яких 7 млрд грн - відсотки. Залишок боргу перед державою на сьогодні становить 46,94 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ