Події

У Нідерландах поновлюється суд у справі про збитий МН17 - до суду звернуться рідні загиблих

У Нідерландах поновлюється судовий процес у справі про збитий рейсі МН17 - слово буде надано рідним і близьким загиблих, які мають намір розповісти суду про своє горе і наслідки катастрофи.

У Нідерландах цей процес уже назвали "історичним і безпрецедентним" - уперше в історії судочинства країни до суду звернуться понад 90 родичів загиблих. Це буде найемоційніший момент у слуханнях.

Вони говоритимуть у суді протягом трьох тижнів із невеликими перервами. Очікується, що до суду звернуться не лише представники Нідерландів, а й Австралії, Малайзії, Нової Зеландії, Канади, Німеччини, Великої Британії та Індонезії. Для тих, хто має намір фізично бути присутнім у судовому комплексі, у Схіпголі обладнано спеціальну кімнату, ті, хто не зможе з різних причин прибути на слухання, виступить за допомогою відеозв'язку або надасть відеозапис. З огляду на те, що більшість мовців говоритиме нідерландською мовою, суд забезпечить переклад з німецької та англійської.

Раніше адвокат рідних загиблих Пітер Лангстрат (Peter Langstraat) припустив, що якщо кожен з охочих родичів говоритиме 15-20 хвилин, плюс знадобитися час, щоб зайняти місце в залі, і ще додатковий час на можливі емоційні моменти, то для кожного необхідно зарезервувати 25-30 хвилин. "Це (виступ родичів - ІФ) буде важко не лише для тих, хто виступатиме, а й для присутніх. Беручи все до уваги, виходить, що за день зможе виступити десять осіб", - підрахував адвокат.

Як повідомлялося, 9 березня 2020 року в Нідерландах у судовому комплексі Схіпгола поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній". На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Дві треті пасажирів - піддані Нідерландів. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а два роки тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов та Харченко, яких було оголошено в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ