Події

Адміністрація США має бути менш обережною, коли йдеться про євроатлантичні прагнення України

Адміністрація США має бути менш обережною, коли мова йде про євроатлантичні прагнення Києва, і робити більше для надання військової допомоги Україні, яка протистоїть російській агресії, повідомив заступник генерального секретаря НАТО у 2012-2016 рр. Александер Вершбоу.

"Я також думаю, що адміністрація має бути трохи менш обережною, коли мова йде про НАТО і прагнення України щодо НАТО. Адміністрація США підтримує ці прагнення в риториці, але почувається незручно зробити щось конкретне, навіть почати просувати цей процес. І я сподіваюся, що в той час, як НАТО переглядає свою стратегію 2030, справжня інтеграція України в НАТО буде принаймні частиною цієї дискусії в Альянсі", - сказав Вершбоу на онлайн-дискусії Київського безпекового форуму в четвер.

Він зазначив, що поки членство в НАТО для України "за горизонтом", США мають робити більше в плані оборонної допомоги, залучати членів Альянсу робити більше.

"США мають заохочувати союзників привозити свої війська частіше в Україну як видиму демонстрацію прихильності США і НАТО, для проведення навчань, тренувань і загалом показати, що Росія заплатить високу ціну, якщо вона почне нову агресію", - наголосив Вершбоу.

Водночас він зазначив, що США могли б зробити більше для допомоги Україні в секторі оборони.

"Пакет допомоги в $60 млн, як на мене, є доволі скромним у цих обставинах, це найменше, що могли зробити Сполучені Штати з огляду на зростання загрози з боку Росії, починаючи з нарощування сил Росією навесні, у світлі агресивнішої поведінки Росії в Чорному морі, інциденту з британським HMS Defender", - пояснив колишній заступник генерального секретаря НАТО.

Він додав, що після того, що сталося в Афганістані, президент РФ Володимир Путін може подумати, що США відходять від свого глобального лідерства, і може захотіти випробувати США та Україну новою агресією найближчими місяцями.

"Тому я хотів би бачити потужніший пакет, і я сподіваюся, що це лише початок", - сказав Вершбоу.

Як повідомлялося, Сполучені Штати оголосили про новий пакет допомоги у сфері безпеки обсягом $60 млн, що включає бронебійні системи "Джавелін" та інше оборонне летальне і нелетальне озброєння, яке дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ