Події

ООН попередила про гуманітарну катастрофу, що насувається на Афганістан

До кінця вересня у ООН закінчиться продовольство для афганців, заявив координатор гуманітарної допомоги в Афганістані Раміз Алакбаров.

"Афганістан перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Незважаючи на те, що ООН і партнери продовжують робити все можливе, щоб її уникнути, вони не зможуть цього зробити без твердої і щедрої міжнародної підтримки", - наводяться на сайті ООН слова координатора.

"Головна проблема - нестача продовольства. Більше половини афганців не знають уранці, чи вдасться їм сьогодні поїсти. У країні гостро не вистачає медикаментів. Очевидно, що виникнуть проблеми у державних службовців, включно з вчителями та лікарями, оскільки раніше вони отримували іноземну допомогу", - зазначив Алакбаров.

За його словами, кабульський аеропорт закритий, але ООН і її партнерські організації знаходять інші шляхи доставки допомоги. Представник ООН повідомив, що допомога доставляється в країну вантажівками з Пакистану, в Мазар-і-Шаріф прибув перший літак із медичним приладдям – загалом 37,5 тонн.

"Вони розраховані на 200 тис. людей і будуть доставлені в 20 лікарень. В країну доставлено 600 тонн продовольства. Воно особливо потрібно дітям, половина яких скоро опиниться на межі виснаження", - уточнив Алакбаров.

Ще до захоплення країни талібами в ООН просили міжнародне співтовариство надати на допомогу афганцям $1,3 млрд. Отримано тільки $400 млн, зазначив координатор.

Він додав, що продуктів харчування, що знаходяться на складах ООН в Афганістані, вистачить лише до кінця місяця.

Гуманітарний координатор повідомив, що "дві впливові держави" дали зрозуміти, що готові надати фінансове сприяння, але "цього недостатньо".

"Надзвичайно важливо не дозволити Афганістану ще глибше зануритися в гуманітарну катастрофу", - зазначив Алакбаров.

"Ми рішуче вимагаємо від "Талібану" перш за все поваги принципів гендерної рівності та рівноправної участі з тим, щоб жінки могли повернутися до роботи і надавати необхідну допомогу. Ми також вимагаємо, щоб нам забезпечили можливість виконувати свою роботу", - заявив координатор.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ