Події

Рішення про вступ України та Грузії в НАТО було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі - заступник генсека НАТО

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає політику "відкритих дверей" однією з найуспішніших в історії Альянсу і нагадує, що рішення про вступ України та Грузії в НАТО було підтверджено на найвищому рівні.

"Рішення про вступ України та Грузії в НАТО є. Це було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі. Я закликаю наших українських друзів дотримуватися курсу та продовжувати готуватися через внутрішні реформи, які все ще потрібні для ухвалення подальших рішень", - сказав Джоане в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що політика "відкритих дверей" - одна з найуспішніших політик в історії НАТО.

"Багато країн приєдналися до Альянсу після закінчення комунізму. Політика "відкритих дверей" також є у Вашингтонському договорі, тому вона є частиною нашої конституції. Рішення Бухарестського саміту в силі. Вони були ухвалені союзниками, і вони залишаються. Я гадаю, що найважливіше політичне підтвердження політики "відкритих дверей", а також перспективи приєднання України та Грузії в НАТО, було зроблено лідерами НАТО на саміті в Брюсселі лише декілька місяців тому. Тому це справді так", - зазначив Джоане.

За його словами, для того, щоб дійти до цього, завжди існує сукупність факторів, таких як стан реформ у країнах-претендентах і з іншого боку - політичний консенсус.

"Тому немає жодного автоматизму в цьому питанні, але завжди є заохочення, і я особисто роблю його, країнам, як Україна, притримуватися курсу реформ, продовжувати співпрацю з НАТО на якнайбільшій кількості фронтів. Статус Партнера з розширеними можливостями - це величезний позитивний крок у правильному напрямі. І я дивлюсь на те, як Грузія, яка отримала цей статус трохи раніше, використовує його, це дуже важливо", - пояснив він.

На запитання про те, яку роль російський чинник відіграє для НАТО під час ухвалення рішення щодо Плану дій з членства в НАТО для України заступник генсека наголосив, що сама суть НАТО та ЄС полягає в тому, що вони існують на фундаментальному припущенні, що період сфер впливу в Європі назавжди зник.

"Йдеться не про задоволення чи незадоволення третьої сторони, яка керує цими зусиллями, а про фундаментальний принцип, згідно з яким суверенні держави мають бути в ситуації, коли обирають свою долю відповідно до суверенного права вибору свого напряму. І якщо Україна обирає, народ України та керівництво України обирають йти до Західних інституцій, це те, що ми заохочуємо та підтримуємо. Ніхто не має права диктувати своїм сусідам або комусь іншому в Європі, яку долю їм вибирати. Це те, що є сутністю того, хто ми є і що ми представляємо", - заявив він.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ