Події

Київ не має інформації про евакуацію з Афганістану українців літаками РФ

Українська сторона не має інформації про те, що громадяни України були на борту чотирьох авіарейсів, здійснених РФ з Афганістану.

"Станом на зараз у нас немає інформації про те, що на борту цих літаків були громадяни України", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

Водночас глава МЗС зазначив, що той факт, що літаки з РФ летіли не в аеропорт Кабула, а в аеропорт Баграма, свідчить про тісний зв'язок між РФ і рухом "Талібан".

"Той факт, що ці літаки летіли не в аеропорт Кабула, контрольований військами коаліції, а в аеропорт Баграма, що перебуває під контролем талібів, свідчить про дві речі: по-перше, про тісний зв'язок між РФ і рухом "Талібан", який, до речі, офіційно в Росії заборонений, а по-друге - про те, що можливість, щоб у цих евакуаційних літаках були українські громадяни дуже низька, тому що на базі Баграм і в її околицях не було українських громадян, принаймні тих громадян України, про яких нам було відомо", - наголосив він.

Кулеба закликав обережно ставитися до будь-якої інформації з РФ. "Я хочу, щоб ми дуже обережно ставилися до будь-якої російської інформації - росіяни вже вкидали фейк в український простір про те, як Україна кинула 12 громадян на військовій базі біля Кабула, потім новий фейк про ще якихось двох українських начебто військових, які десь сидять там під скелею і розповідають, як їх усі кинули. Зараз вони вкинули історію про те, як вони героїчно врятували громадян України. Будь-яка інформація, яка надходить з РФ, потребує ретельної перевірки", - розповів він.

"Мені дуже прикро бачити, що після семи років російської дезінформації багато українських громадян, зокрема й тих, хто мав би, якщо чесно, розбиратися в цих речах, ведуться на ці речі й одразу починають писати гнівні повідомлення у Facebook про чергову зраду", - додав глава зовнішньополітичного відомства.

Водночас міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось із українців вилетів з Афганістану російським літаком. "Ви маєте розуміти ситуацію там на місці. Якщо навіть якийсь теоретично – я поки що не маю про це інформації - громадянин України заскочив на російський борт і вилетів ним із території Афганістану, в цьому немає зради як такої, тому що якщо людина перебувала в ситуації ризику для свого життя, їй було байдуже, на чий літак стрибати", - сказав Кулеба.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ