Події

Шмигаль обговорив із грузинським прем'єром взаємодію Києва і Тбілісі для прискорення набуття членства в ЄС і НАТО

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів у Києві зустріч зі своїм грузинським колегою Іраклієм Гарібашвілі, під час якої сторони обговорили питання координації спільних кроків України та Грузії на шляху до набуття ними повноправного членства в ЄС і НАТО.

"Пріоритетним для нас є питання поглиблення механізмів співпраці з НАТО для інтенсивного залучення наших країн до діалогу щодо гарантування безпеки в Чорному морі", - наводить слова глави українського уряду прес-служба Кабміну в неділю.

Зазначається, що прем'єр-міністри України та Грузії домовилися продовжувати спільну роботу з Європейською Комісією для забезпечення сприятливих умов розвитку контейнерно-фідерного сполучення між морськими портами України, Грузії та країн ЄС.

Прем'єр-міністр Грузії зі свого боку наголосив, що сторони інтенсифікували двосторонню співпрацю і перейшли на новий рівень, зокрема країни працюють у напрямі енергетики, транспорту й цифрового ринку.

"Цього року кількість українських туристів у Грузії збільшилася на 70%. Ми розглянули ті кроки, які мають бути зроблені, щоб наш товарообіг досяг 1 млрд доларів. Ми вже завершили взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19, що полегшить пересування громадян Грузії до України та громадян України до Грузії", - зазначив Гарібашвілі.

Під час зустрічі прем'єр-міністри також обговорили можливість участі бізнесу обох країн у процесі приватизації, розвитку спільних високотехнологічних виробництв і в інфраструктурних проектах.

Глава українського уряду наголосив, що динаміка двосторонньої торгівлі товарами між Україною та Грузією вийшла на позитивний тренд, досягнувши за підсумками п'яти місяців 2021 року 32% зростання.

"Сподіваюся, нам вдасться розвинути його після експертних перемовин у рамках Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва, десяте засідання якої заплановано провести у Тбілісі наприкінці вересня цього року", - зазначив Шмигаль.

Він також висловив зацікавленість у подальшому інтенсивному розвитку транзитного потенціалу залізниць України та Грузії з використанням наявної інфраструктури чорноморських портів і переправ між державами, а також подякував Гарібашвілі за згоду взяти участь в установчому саміті "Кримської платформи".

Прем'єр також висловив подяку Грузії за незмінну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, засудження російської агресії на Донбасі та активну позицію щодо захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ