Події

Трамп і Помпео розкритикували дії Байдена в Афганістані

Екс-президент США Дональд Трамп і колишній держсекретар США Майк Помпео піддали критиці тактику, обрану адміністрацією нинішнього президента країни Джо Байдена щодо Афганістану.

"Трагічні заворушення в Афганістані, повністю відкритий і зруйнований кордон, злочинність на рекордному рівні, ціни на нафту зашкалюють, зростання інфляції, і використання усього світу в своїх інтересах - ви вже сумуєте за мною?" - заявив Трамп.

Колишній держсекретар США Майк Помпео, зі свого боку, розділив позицію колишнього американського лідера.

"Не знаю, як саме це робить (адміністрація Байдена - ІФ), але у нас були певні умови, коли ми аналізували можливість виведення військ", - заявив колишній держсекретар США.

"Я сподіваюся, що на даному етапі ми в змозі вивести звідти наших людей розумним способом, який відповідає не тільки необхідності повернути американців додому, але і тому, щоб переконатися, що цей неконтрольований простір не стане ще одним осередком для "Аль-Каїди", "ісламської держави або будь-якого іншого радикального ісламського терористичного угруповання", - пояснив Помпео.

США підписали угоду з "Талібаном" при Трампі - в Досі, 29 лютого 2020 року: США і НАТО зобов'язалися покинути Афганістан станом на 1 травня 2021 року, а таліби давали у відповідь низку гарантій. З боку талібів йшлося про мирні переговори з афганським урядом, припинення нападів на США і їх інтереси в країні, відмову від підтримки терористичних угруповань.

Після цієї угоди таліби активізували наступальні операції в країні. У свою чергу новий президент США Джо Байден змінив кінцевий термін виведення військ на 11 вересня 2021 року, а пізніше стало відомо про новий термін - 31 серпня.

В результаті з середини квітня в зв'язку з виведенням міжнародних збройних сил ситуація в Афганістані серйозно погіршилася: бойовики "Талібану" за короткий проміжок часу захопили столиці 17 афганських провінцій і продовжують наступ.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ