Події

Підозрюваний у шпигунстві на користь РФ британець працював охоронцем посольства Великої Британії у ФРН

Британця, якого підозрюють у роботі на російську розвідку, звуть Девід Сміт, і він служив охоронцем при посольстві Великої Британії у Німеччині, повідомляє у четвер газета The Guardian.

"57-річний підданий Великої Британії Девід Сміт був затриманий у вівторок після спільного розслідування британської та німецької влади", - пише газета, зазначаючи, що він не дипломат, а приватний підрядник, і відповідно не має дипломатичного імунітету.

Голова Скотленд-Ярду Крессіда Дік підтвердила, що затримання Девіда Сміта стало результатом тісної співпраці Великої Британії та ФРН протягом декількох місяців.

"Ми вже декілька місяців брали участь у роботі. Це дуже хороший приклад міжнародного співробітництва. Ми, звісно, тісно співпрацюємо з владою Німеччини, поліцією Німеччини, прокуратурою і, звісно ж, з урядом Великої Британії", - зазначила вона.

"Якщо цій людині буде пред'явлено обвинувачення, ми підтримаємо проведення будь-якого судового розгляду, де б воно не було", - додала вона.

Газета Daily Mail оприлюднила фотографії з квартири у Потсдамі затриманого чоловіка. У ній виявили декілька російських прапорів та атрибутів військової форми, книги російською мовою з психології та саморозвитку. Декілька книг у його бібліотеці присвячені історії Третього рейху, зокрема, про 12-ту танкову дивізію СС. Ще одна книга - роман колишнього співробітника британської розвідки Джона Ле Карре "Вбивство по-джентельменськи". Також у його двокімнатній квартирі виявили м'які іграшки та приставку Play Station.

Минулої середи телеканал Sky News повідомив, що британська служба безпеки MI5 здійснювала спостереження за британським підданим Девідом С., затриманим у Німеччині за підозрою в роботі на російську спецслужбу, і що його затримання не було раптовим. Також повідомлялося, що Девід С. працював у посольстві Великої Британії у Берліні, він мав обмежений доступ до інформації високого рівня, але водночас цей доступ не був незначним. Він, зокрема, міг надавати Росії дані щодо протоколів безпеки в посольстві, деталі про внутрішню Wi-Fi-мережу, профілі старших дипломатів та їхніх сімей і, ймовірно, навіть імена агентів Таємної служби розвідки МЗС Великої Британії (MI6) у Берліні.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ