Події

Зеленський підписав закон Про вдосконалення механізмів виведення банків з ринку і задоволення вимог кредиторів

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків (1588-ІХ), який Верховна Рада ухвалила 30 червня, повідомляє прес-служба президента.

"Документ сприятиме збереженню активів банку і запобіганню втрати його майна, дасть змогу задовольнити вимоги якомога більшої кількості кредиторів фінустанови, яка виводиться з ринку, і зменшить витрати держави на неплатоспроможні банки", - йдеться в повідомленні.

У ньому зазначається, що відповідно до закону, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) може ініціювати провадження (зокрема в іноземних та міжнародних судах) про стягнення шкоди, заподіяної банку внаслідок: 1) націоналізації або експропріації майна банку; 2) реквізиції, руйнування, шкоди або знецінення майна банку через військові дії, збройні конфлікти та громадські заворушення.

"Крім того, документ визначає правові підстави для відшкодування збитків особою, яка заподіяла шкоду банку і кредиторам, а також особою, яка в результаті таких дій отримала майнову вигоду. Зокрема, передбачається можливість добровільного відшкодування такої шкоди (збитків)", - наголошують в Офісі президента.

Там додають, що закон також уточнює процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження ФГВФО тощо.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ