Події

Світ у найближчі десятиліття може зіткнутися з новими рекордами спекотної погоди

Прискорюване зростання температур на Землі фактично гарантує, що людству в наступні десятиліття доведеться мати справу з більш інтенсивними періодами аномальної спеки, повідомляє в понеділок портал Axios з посиланням на дослідження Вищої технічної школи Цюріха.

"Головна думка (дослідження - ІФ) полягає в тому, що в майбутні десятиліття нам потрібно підготуватися до більш рекордних піків спеки, які набагато перевершать попередні температурні рекорди", - заявив учасник дослідження, опублікованого в журналі Nature Climate Change, Ерік Фішер.

В ході роботи фахівці встановили, що кліматичні зміни є не повною мірою врахованою причиною періодів сильної спеки. Вчені вивчали те, як зміняться характеристики періоду аномальної спеки тривалістю в тиждень, на кшталт того, що недавно спостерігався на Тихоокеанському Північно-Заході США і в Канаді, в залежності від викидів парникових газів.

Згідно з дослідженням, за сценарію з високими показниками викидів газів рекордні періоди спеки можуть траплятися від двох до семи разів частіше у 2021-2050-ті роки, а в 2051-2080-ті роки - від трьох до 21 разу частіше. При цьому Земля тепер "прогрівається" на 0,18 градусів за Цельсієм за десятиліття - швидше, ніж спостерігалося в попередні 40 років.

Фішер наголосив, що результати дослідження вказують на необхідність якнайшвидшого скорочення викидів парникових газів.

Axios зі свого боку зазначає, що робота містить такі висновки: ухвалені при створенні інфраструктури рішення, що враховують досвід попередніх температурних рекордів, можуть виявитися неефективними на тлі того, як швидко змінюють клімат Землі викиди парникових газів.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ