Події

Спалах кишкових інфекцій у Харкові стався через неякісні суші, джерела інфекції не встановлено

Харківський обласний лабораторний центр завершив епідемрозслідування через спалах кишкових інфекцій серед відвідувачів і працівників ресторану "Якіторія".

"Вважаємо, що основною причиною спалаху було вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Обставинами, які сприяли виникненню спалаху, було недотримання вимог санітарного законодавства під час приготування, зберігання та реалізації готових страв (суші)", - повідомляється на офіційному сайті лабцентру.

Водночас епідеміологи не змогли встановити джерела інфекції.

"Джерела інфекції не встановлено... Під час розслідування достовірно встановити загальну кількість і безпосередньо працюючих осіб у закладі та провести їх обстеження не виявилося можливим. Зазначене не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела", - йдеться на сайті лабцентру.

Протиепідемічні заходи завершено.

За даними закладів охорони здоров'я, всі хворі завершили лікування і виписані в задовільному стані. У 45-ти хворих діагноз сальмонельоз підтверджено лабораторно виділенням сальмонели (S.enteritidis), ще у 45-ти хворим діагноз сальмонельоз встановлено клінічно, епідеміологічно. У 12-ти хворих виявлено інші збудники групи кишкових інфекцій.

Дослідження з підтвердження та ідентифікації виділених культур сальмонел завершено. Культури сальмонел, виділені від хворих, з об'єктів зовнішнього середовища і готових страв ідентичні за культуральними, біохімічними, серологічними властивостями і чутливістю до антибактеріальних препаратів.

"Підтвердження ідентичності виділених культур сальмонел свідчить про єдине джерело інфекції та етіологічний фактор виникнення спалаху", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 17 червня в Харкові було зафіксовано спалах кишкових інфекцій. Опитування хворих під час госпіталізації свідчить, що хворі пов'язують своє захворювання з вживанням готових страв (переважно суші) в закладі громадського харчування ТОВ "Ресторація №1" (ресторани "Якіторія", "Мафія").

За фактом отруєння людей було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням) КК України.

Загалом по допомогу до медиків звернулися 90 осіб, зокрема 19 дітей.

23 серпня в Харківському обласному лабораторному центрі повідомили, що можливою причиною виникнення спалаху кишкових інфекцій були неякісні суші.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ