Події

Безвіз між Україною і Китаєм реальний і необхідний для взаємної туристичної та трудової міграції - експерт

Встановлення безвізового режиму між Україною та Китаєм є цілком реальним і потрібно для старту процесу взаємної туристичної та трудової міграції громадян обох країн, вважає політичний аналітик, кандидат філософських наук і сходознавець Андрій Бузаров.

"Безвіз між Україною і Китаєм, по-перше, реальний, а, по-друге, необхідний. Багато українських студентів, туристів і потенційних працівників їздять до Китаю, де часто мають великі проблеми з отриманням китайської візи. Як і китайці, які мають величезний інтерес до України. Безвіз дасть можливість розпочати процес туристичної та трудової міграції, вільного руху людей у приватному порядку", - розповів Бузаров у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив експерт, наразі Україні і Китаю "важливо визначити параметри запровадження безвізового режиму в умовах пандемії COVID-19".

"За моєю інформацією, у Китаї щонайменше до березня наступного року діятимуть суттєві обмеження для в'їзду і пересування через пандемію, тому необхідно, щоб сторони внесли ясність, яким буде безвіз в умовах пандемії. І тут виникає багато запитань", - сказав він.

Бузаров також зазначив, що "встановлення безвізового режиму між країнами не загрожує Україні китайською трудовою експансією через приплив трудових іммігрантів із КНР".

"Це забобон. По-перше, в правоохоронних органах України є налагоджена система контролю за процесами міграції. По-друге, я не знаю жодного прикладу на пострадянському просторі, коли приїжджало багато китайських мігрантів, і вони, умовно, "окупували" якийсь регіон", - наголосив експерт.

Він також додав, що "Китай давно практикує з багатьма країнами світу двосторонній безвізовий режим".

Як повідомлялося, 13 липня президент України Володимир Зеленський провів першу телефонну розмову з головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном, під час якої співрозмовники домовилися укласти угоду про безвіз між країнами.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ