Події

Литва просить подвоїти кількість прикордонників ЄС для охорони кордону з Білоруссю на тлі припливу біженців

Служба охорони держкордону Литви (СОДКЛ) просить Європейське агентство охорони кордонів і берегових ліній Frontex збільшити свій персонал удвічі порівняно з початковою потребою.

СОДКЛ у понеділок повідомляє, що замість запитаних раніше 30 груп працівників Frontex на кордон Литви та Білорусі направлено запит на 60 патрулів для здійснення спостереження й охорони кордону. Також направлено запит на 30 автомобілів, два гелікоптери й обладнання - термовізори.

Литовським прикордонникам допомагатимуть і спеціальні команди з перекладачами. Вони збиратимуть інформацію про нелегальних мігрантів, цілі та обставини їхньої поїздки, а також допомагатимуть в ідентифікації затриманих осіб.

Виконавчий директор Frontex Фабріс Лежері заявив про готовність агентства направити в Литву більше працівників і техніки з постійного корпусу Frontex. "Це буде зроблено в терміновому порядку, швидше, ніж планувалася, а сили будуть більш численними. У співпраці з відповідальними литовськими відомствами буде активовано механізм термінової прикордонної допомоги (Rapid Border Intervention)", - наводяться в прес-релізі СОДКЛ слова Лежері.

Точну кількість персоналу та засобів Frontex, що спрямовуватимуться в Литву, буде озвучено після узгодження логістичних та інших питань операції щодо посилення охорони кордону.

Глава СОДКЛ Рустамас Любаєвас наголосив, що "у зв'язку з постійними змінами ситуації на литовсько-білоруському кордоні та спробами мігрантів знайти нові шляхи ми переглядаємо наші колишні потреби". "Ухвалено рішення запросити більше патрулів і техніки для зміцнення охорони східного кордону. Frontex відреагувало оперативно й вирішило активувати механізм надання термінової прикордонної допомоги", - зазначив він.

"Це перший випадок за всю історію агентства, коли механізм RBI застосовується не біля південних кордонів Євросоюзу, а на східному кордоні блоку", - наголосив Любаєвас.

Останніми місяцями Литва стикається з потоками нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю, що зросли майже у 20 разів. Здебільшого це мігранти з Близького Сходу й Африки, багато без документів.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ