Події

"Євросолідарність" звинуватила владу в підриві обороноздатності України

Суд на бойовим генералом Ігорем Павловським і керівництвом підприємства "Кузня на Рибальському", зокрема над Валерієм Шандрою, є політично мотивованим переслідуванням, яке підриває обороноздатність України, вважають у політичній партії "Європейська солідарність".

Як зазначено в офіційній заяві політсили, яку було оприлюднено в четвер, це переслідування є частиною кампанії з дискредитації та цькування ветеранів, добровольців і ветеранів в Україні.

"Це – кампанія, в якій влада атакує тих, хто відігравав вагому роль в обороні країни від російського агресії – будь-то рядовий солдат чи колишній Верховний головнокомандувач. Цю кампанію Офіс Зеленського розпочав ще 2019 року, заборонивши армії звільняти рідну землю та шукаючи миру в очах Путіна", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що генерал Павловський - один із ключових командувачів обороною Маріуполя у 2014 році, за що проти нього порушено декілька кримінальних справ у Росії.

"За час роботи Ігоря Павловського заступником міністра оборони в 2015-2019 роках у Збройні сили України поставили рекордну кількість зразків озброєння та військової техніки, яку успішно використовують наші захисники на суходолі й у Військово-Морських силах. І за це його намагаються засудити не лише в Росії, що можна зрозуміти, але й в Україні, що в голові просто не вкладається", - повідомляють у партії.

Там зазначають, що Павловський "далеко не єдиний генерал, проти якого білими нитками шиють кримінальні справи, які потім одна за одною руйнуються ще до передання в суд".

"Схоже, цькувати та карати тих, хто чинив опір Кремлю і його проекту Новоросія – усвідомлений курс Банкової. Можливо, в такий спосіб Зеленський лише готується до зустріч з Путіним", - наголошують у "Євросолідарності".

Зазначається, що переслідуванням колишніх керівників Міністерства оборони влада деморалізує і тих, хто тепер працює на ключових посадах в оборонному відомстві.

"Це чіткий сигнал і теперішньому керівному складу, і майбутньому – наскільки небезпечно брати на себе відповідальність, приймати рішення та віддавати накази", - наголошують у політсилі.

У "Євросолідарності" також заявляють, що "Кузня на Рибальському", яка відіграла важливу роль у зміцненні Військово-Морських сил України, піддалася нападкам саме в момент активізації Росії в акваторії Чорного та Азовського морів.

"Кузня" на момент початку війни виявилася єдиним вітчизняним суднобудівним підприємством, здатним швидко налагодити випуск катерів – якісних, обладнаних зброєю вітчизняного виробництва. До того ж в рази дешевших, ніж будь-які закордонні аналоги, які можна купити тепер, але яких у 2014-15 роках нам ніхто не мав наміру продавати. Для цього "Кузня", як добре відомо, крім державних, залучала власні та кредитні ресурси, і витратила на виробництво більше, ніж отримала фінансування", - йдеться в заяві.

У ньому наголошується, що ще до війни підприємство виготовило корвети "Луцьк" і "Тернопіль", а з 2014 року побудувало за замовленням Міністерства оборони сім катерів, які несуть службу на Азові та Чорному морі. Решту ж катерів "винятково під політичним тиском не приймають на озброєння".

"Тепер влада, свідомо паралізуючи роботу провідного суднобудівного підприємства, планує закупити за кордоном катери, які по ціні в рази перевищують вартість вітчизняних. Вітчизняних, які по бойових якостях не поступаються, а то й кращі за імпортні аналоги", - уточнюють у політсилі.

"Європейська солідарність" обурена низкою неправомірних рішень Печерського суду щодо колишніх посадовців Міністерства оборони та керівників оборонних підприємств, і абсурдними грошовими заставами, які не мають нічого спільного із правосуддям… Серед іншого влада в такий спосіб намагається відволікти увагу не лише від суцільних провалів в соціально-економічній сфері, але й від власної ролі у зливі росіянам державної таємниці щодо спецоперації із затримання російських військових злочинців із приватної армії Вагнера", - резюмують у партії.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ