Події

Учасники зернового ринку і Мінагрополітики підписали меморандум про взаєморозуміння

Учасники зернового ринку і Міністерство аграрної політики і продовольства в понеділок підписали меморандум про взаєморозуміння на 2021/2022 маркетинговий рік (МР, липень-червень).

Як нагадала Європейська бізнес асоціація (ЄБА) на сайті, цей документ сторони укладають щорічно, з 2011 року для збереження балансу між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями України.

"Зерновий меморандум покликаний забезпечити передбачуваність і гнучкість ринку у питаннях експорту зернових культур, які є важливими факторами успішної експортної діяльності. Адже стабільність і прогнозованість - пріоритет для України і один із головних чинників національної та продовольчої безпеки", - йдеться в повідомленні асоціації.

За даними ЄБА, виробництво, переробка, експорт зернових і олійних культур дають суттєві грошові надходження до держбюджету і є важливими секторами працевлаштування населення країни, а також відіграють важливу роль у забезпеченні продовольчої і фінансової стабільності держави.

"Практика таких домовленостей існує з 2011 року. Цей механізм дозволяє експортувати оптимальні обсяги зернових і зернобобових без шкоди для внутрішнього ринку, а також підтримувати продовольчу безпеку України. Для нас важливо, що підписанти протягом цих років сумлінно дотримуються обумовлених обсягів", - прокоментував підписання меморандуму глава Мінагрополітики Роман Лещенко в своєму Telegram-каналі.

Як повідомлялося, в січні 2021 року Мінекономіки і учасники зернового ринку узгодили граничний обсяг експорту кукурудзи на 2020/2021 маркетинговий рік (МР) у розмірі 24 млн тонн і внесли відповідні зміни в додаток до меморандуму про взаєморозуміння між учасниками зернового ринку.

Документ передбачає взаємодію учасників ринку зерна, обмін інформацією, здійснення моніторингу зернового ринку. У зерновому меморандумі на 2020/2021МР, підписаному в серпні минулого року, містилася узгоджена позиція щодо експорту пшениці і жита на рівні відповідно 17,5 млн тонн і 16 тис. тонн.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ