Події

НКРЕКП встановила мінімальний прайс-кеп на РДН на рівні 734 грн/МВт-год і обмежила купівлю-продаж е/е у рамках однієї ВІК 50%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила мінімальний прайс-кеп на ринку "на добу вперед" на рівні 734,9 грн/МВт-год до 8 липня включно і встановила обмеження на продаж е/е за двосторонніми договорами в рамках однієї вертикально інтегрованої компанії (ВІК) у 50% місячного обсягу продажу.

Таке рішення регулятор схвалив на екстреному засіданні в неділю пізно ввечері у відповідь на різке падіння ціни на РДН, яке триває з 2 до 4 липня.

Крім того, регулятор зобов'язав операторів систем розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП) купувати всю е/е на свої технологічні витрати на РСВ, а також почав процес розслідування ситуації на ринку.

"Вперше ми збираємося так пізно, тим більше в неділю, але ми повинні негайно реагувати на ситуацію і діяти. Перше - ми починаємо розслідування того, що сталося на РДН. Ми повинні вивчити всі аспекти цього, включно з підозрілими аукціонами генерації ДТЕК і всі наступні дії, 29 червня мається на увазі ", - сказав глава НКРЕКП Валерій Тарасюк під час засідання.

Також, за його словами, комісія скористається наданим їй законодавством правом обмежувати купівлю-продаж електроенергії у рамках однієї ВІК 50%.

"Чому - зрозуміло. Тому що саме торгівля в рамках однієї групи і привела до падіння ринку. Принаймні, це було основною причиною", - зазначив глава регулятора.

Щодо зобов'язання ОСР і ОСП купувати е/е на свої втрати на РДН, Тарасюк зазначив, що це право регулятора, і він користується ним для того, щоб наповнити РДН ліквідністю.

"Зобов'язуємо їх максимально. Не 100%, а 95%, інше залишаємо на балансування. Але фактично всі втрати будуть закуповуватися на РДН", - роз'яснив він.

За його словами, двосторонні договори, вже укладені операторами, повинні бути розірвані, якщо не буде штрафних санкцій. Паралельно з цим НКРЕКП "проведе рано чи пізно" перевірку всіх операторів, щоб не було зловживань.

"Але я думаю, вони підуть нам назустріч", - припустив глава НКРЕКП.

"І четверте, як реанімаційну дію, ми встановлюємо мінімальний прайс-кеп на РДН на рівні тарифу "Енергоатому", помноженого на індекс цін виробників до четверга (8 липня - ІФ) включно. Це не ринкова дія, але вимушена, ми фактично встановлюємо мінімальний прайс-кеп на рівні ціни виробництва "Енергоатому", - роз'яснив Тарасюк.

Як повідомлялося, за три дні липня, з 2 по 4 липня ціна електроенергії на РДН знизилася майже в 3,5 раза порівняно з ціною на 1 липня - з 1450,65 грн/МВт-год до історичного мінімуму у 2021 році в 426, 06 грн/МВт-год на 4 липня.

НКРЕКП у відповідь на різке зниження ціни на РДН у перші дні липня рекомендувала учасникам ринку не орієнтуватися на ринок РДН як індикатив ціни в двосторонніх договорах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Падіння ціни регулятор пояснив виведенням попиту з РДН на ринок двосторонніх договорів (РДД) окремими учасниками ринку, назвавши, в першу чергу, групу ДТЕК.

Зі свого боку, група закликала регулятора до рішучих дій з наведення порядку на ринку і активізації боротьби з маніпуляціями.

За результатами торгів на 5 липня ціна підвищилася до 505,68 грн/МВт-год.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ